Hónapok óta nő a kereslet, augusztusban pedig a kínálat bővülésével tetőzött a forgalom a budapesti albérletpiacon – írja legfrissebb elemzésben a Rentingo.com közösségi albérletkereső platform. A kereslet erősödése még az év elején indult, majd a járványügyi korlátozások eltörlésével, valamint a fővárosi szolgáltató- és vendéglátóipar élénkülésével a bérlők fizetőképessége is növekedett.

A friss egyetemisták tömeges megjelenése július végén látványos bérletidíj-növekedéshez vezetett. Miközben a forgalom tovább nőtt, a drágulást augusztusban megállította a kínálat bővülése, részben annak is köszönhetően, hogy az Airbnb-piacra nem minden tulajdonos tudott vagy akart visszatérni, inkább maradt a hosszú távú bérlőket keresők között.

A júliusi rekord bérletidíj-emelkedést ennek megfelelően minimálisan korrigálta a piac: míg egy kiadó lakásért Budapesten átlagosan 150 ezer forintot kellett fizetni július végén, addig augusztus végén ez 147 ezer forintra mérséklődött.

Kép: Rentingo

A koronavírus-járvány a lakásválasztási szempontokra is hatással volt. A gyermekbarát és állatbarát albérletek népszerűsége továbbra is töretlen, de a Rentingo.com szerint a hosszan elnyúló járványhelyzet miatt markánsan nőtt az igény a bringabarát albérletek iránt: egyre több bérlő számára fontos szempont, hogy a lakáshoz tartozzon olyan helyiség, ahol a biciklit biztonságosan tárolni lehet.

Ez lehet társasházi kerékpártároló, külön helyiség a lakásban, erkély vagy fali bringatartó. Ez a lakásukat kínálók számára is lényeges információ, hiszen egy ilyen lehetőség hangsúlyozása segíthet a gyorsabb kiadásban.

Mivel a bringabarát albérlet iránti igény nyáron érzékelhetően megugrott, a Rentingo.com albérletkereső platformján is külön szűrési feltételt hoztak létre annak érdekében, hogy megkönnyítsék az albérletkeresést a kerékpárral költöző bérlők számára.