A Duna House Pénzügyek szakértői szerint 20 év futamidővel, 10 évig fix kamatozással és egy átlagos, 6,5 százalékos piaci kamattal kalkulálva, ha a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkeresetet veszik alapul, egy kereső esetén, közel 6 millió forintos önerővel és a maximálisan felvehető hitelösszeg segítségével már egy megközelítőleg 30 millió forintot érő ingatlant is kaphatunk.

Amennyiben két kereső tudja igazolni a hitelező bank felé a fejenként 352 200 forintos nettó jövedelmét, akkor a maximális terhelhetőséggel és a felvehető legmagasabb hitelösszeggel számolva, 14 millió forintos önerővel akár egy 70,625 millió forint értékű ingatlanra is elegendő az átlagbér.

A bruttó kereset mediánértéke azonban 394 500 forintot ért el, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset mediánértéke 273 700 forint volt - írja a Duna House közleményében.

A fenti példákkal megegyező feltételekkel készített hitelkalkuláció szerint egy egykeresős háztartásban, 273 700 forintos nettó munkabér mellett 4,5 millió forintot meghaladó megtakarítással kell rendelkezni ahhoz, hogy egy 23 millió forintos otthont vásároljunk.

A folyamatosan dráguló ingatlanárak mellett a Duna House adatai alapján ez az összeg a főváros belvárosi részein, 864 ezer forintos, átlagos négyzetméterárral számolva egy 30 négyzetméter alatti, téglaépítésű garzonra elegendő. Panellakást a pesti oldalon 642 ezer forintos négyzetméteráron kaphatunk, tehát 35 négyzetméteres otthonra elegendő ez a kereset.