Azok az ingatlanok, amelyeknek fenntartási költségei jelentősen megemelkednek, kvázi értéktelenné válnak – mondta Rajnai Gábor, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan divíziójának vezetője. A rezsiemelés hatására drámai eltérések lehetnek azonos méretű és elhelyezkedésű ingatlanok között attól függően, milyen szigetelési és gépészeti megoldásaik vannak.

„A rezsicsökkentés bevezetése kényelmessé tette a fogyasztókat, nem motiválta őket energiahatékonysági beruházásokra. A kormány korrekciója most több millió embert ért hidegzuhanyként, amely ráadásul kettészakítja az ingatlanpiacot” – véli Rajnai

A BDO szerint a jövőben az energetikai besorolás fogja érdekelni a vevőket: az elavult fűtési technológiát használó, rosszul szigetelt ingatlanok piaca befagy, a modern fűtési-hűtési technológiát alkalmazó, szigetelt ingatlanok ára pedig töretlenül, vagy az eddiginél is meredekebben fog emelkedni.

Problémát okozhatnak azok a bankhitellel terhelt ingatlanok is, amelyek a rezsiemelés hatására energetikailag fenntarthatatlanná váltak. A tulajdonosoknak újabb forrásokat kell biztosítaniuk arra, hogy az ingatlant fenntarthatóvá tegyék. Rajnai szerint célzott felhasználású keretet kellene biztosítani a bankoknak, akik a meglévő lakáshiteleseknek újabb kölcsönt adnának az épület energiatakarékossá tételére. „Senkinek nem lehet célja, hogy tömegek kezdjenek újra fával fűteni” – mondta. Szerinte lesz azonban olyan helyzet, amikor a hitelintézet „elengedi az ingatlan kezét”, és minden érintett fél veszteséget kell, hogy elszenvedjen.

Villát vegyenek, olcsón!

Hacsak nem szól közbe az állam, gyakori lesz a régi, elavult villaépületek kényszerértékesítése: a befektetők számára ez egy jó lehetőség, hogy olcsóbban juthassanak építési telekhez. Előfordulhat ugyanis, hogy az ingatlant már csak telekáron lehet eladni.

A lanyhább kereslet a fejlesztői kedv látványos visszaesését ígéri: ha lesznek is projektek, azok drágák lesznek, és leginkább a készpénzes vásárlók kerülnek majd előtérbe. Rajnai arra számít, hogy a következő évek slágerbefektetése  a szigetelőanyag-gyártás és az alternatív fűtési megoldások lesznek. „Egy nagy ívű, célzott országos felújítási program segíthet az építőiparnak is a túlélésben” – mondta a szakértő.