Felülírták az építési vállalkozók áremelkedési várakozásait a piaci folyamatok – írja közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Az ágazatban tapasztalható drágulás mértéke 2022 első hat hónapjában több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Éves összevetésben az alapanyagoknál 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedést mértek, miközben az infláció ugyanebben az időszakban 9,4 százalék volt.

Ebben a helyzetben kulcskérdéssé vált a beruházások finanszírozhatósága, a kivitelezési folyamatok és a költségek kézben tartása, amelynek a fejlett, versenyképes építőiparral rendelkező országokban már jól bevált és széles körben alkalmazott eszköze a digitalizáció.

A drasztikus áremelkedés az új beruházásokat és a felújításokat egyaránt érinti, és semmi jele annak, hogy az év végéig érdemben javulna a helyzet. Az ÉVOSZ értékelése szerint az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Az energiafelhasználás átlagosan a ráfordítások negyedét teszi ki az alapanyagok gyártásánál, de ez az arány ennél magasabb például a cementnél, az égetett kerámiánál, a téglánál, valamint egyes szigetelőanyagoknál, még akkor is, ha a vállalatok többsége modern, energiatakarékos berendezésekkel, technológiával termel.

A forint-euró árfolyam ingadozása pedig azért jelent gondot a kivitelezőknek, mert a Magyarországon felhasznált építési termékek, anyagok csaknem fele, 48 százaléka importból származik.

Az ágazat helyzetét az is nehezíti, hogy a nemzetközi beszállítói láncok szakadozása miatt egyre nagyobb kihívást jelent a feszes határidők betartása, miközben a csúszások további költségnövekedéshez vezetnek.

„A megrendelői oldalon első számú üggyé vált a finanszírozhatóság kérdése, amiben a tervezési, kivitelezési, épületüzemeltetési feladatok digitalizációja komoly segítséget jelenthet a projektek résztvevőinek. A piacon elérhető megoldásoknak köszönhetően a munkafolyamatok valós időben nyomon követhetők, ellenőrizhetők, a tervek szükség esetén rugalmasan módosíthatók, és javul a hibaelhárítás hatékonysága, amivel pénzt és időt lehet megtakarítani” – mondta Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Az ÉVOSZ közleménye szerint a munkaerőhiány várhatóan tovább növeli az építőiparban működő vállalkozások költségeit, mert ha nem emelik a fizetéseket, nem javítják a munkakörülményeket, nem lesznek képesek megtartani a jól képzett szakmunkásokat és mérnököket. Ráadásul az állam és az önkormányzatok jelentős volumenű építési beruházásokat halasztanak későbbre vagy mondanak le a forráshiány miatt.