Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a korábbi járványhullámok visszaesést, stagnálást hoztak az albérleti piacra,  az erősödő negyedik hullám eddig nem befolyásolta a szereplők viselkedését, sőt, az előző hónapokhoz képest tovább nőttek a bérleti díjak – állapítja meg elemzésében a Rentingo.com közösségi albérletkereső platform.

Az átlagos budapesti bérleti díj ismét átlépte a 150 ezer forintos szintet, és 153 ezer forintnál nemcsak az egész évi, hanem a tavaly július óta eltelt időszak rekordját is felállította.

Ezzel egyidejűleg a bérlők is hajlandók többet fizetni egy kiadó lakásért, jelenleg ez átlagosan 142 ezer forintot jelent, ami közel másfél éves viszonylatban szintén csúcsnak számít.

A negyedik hullám ellenére kedvező albérletpiaci hangulat azzal magyarázható, hogy a koronavírus-járvány korábbi szakaszaival ellentétben ezúttal nem léptek életbe olyan jellegű korlátozások, amelyek a bérlők és a bérbeadók életére, munkavállalására és ezáltal a fizetőképes keresletre hatással lettek volna.

A jelenlegi áremelkedést részben már előre jelezte, hogy a múlt hónapban 10 százalék alá csökkent az egyhavi kaucióval bérelhető lakások száma.

Ezzel párhuzamosan a bérbeadók optimizmusát jelzi, hogy hónapról hónapra növekszik azok aránya, akik nem kéthavi, hanem háromhavi kauciót kérnek el a bérlőktől.