Az Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeket ellátó ivóvízrendszer a nyári időszak reggeli és esti napszakaiban elérte kapacitásai felső határát. A cég tapasztalatai szerint a nyári időszakban, májustól augusztusig reggelente 5:00 és 9:00 óra között, esténként pedig 18:00 és 23:00 óra között a legintenzívebb a fogyasztói vízfelhasználás, részben a kerti locsolásoknak, medencefeltöltéseknek köszönhetően.

Mint írják, a nyári, időszakos vízhiány megelőzésének eszköze, ha a locsolás, a medencefeltöltés nem az egyébként is intenzív vízfelhasználási időszakban történik.

Támogatva azt a törekvést, hogy az ivóvíz felhasználóknak ne kelljen vízhiányos állapotokkal szembesülniük ezen a nyáron sem, a térségi ivóvízrendszerről ellátott települések polgármesterei, az ide vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően elrendelték az alábbi részleges locsolási tilalmat a saját településeikre nézve:

2023. július 1-től 2023. augusztus 31-ig reggel 5:00 és 9:00 óra között, valamint este 18:00 és 23:00 óra között a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat!

Azt kérik,

annak érdekében, hogy az alapvető célú vízfelhasználást a térségi vízellátó rendszer ki tudja szolgálni, és közösen megelőzhessük a nyári, időszakos vízhiányt, kérjük, hogy forduljanak alternatív megoldások felé a tilalmi időszakban!

Ilyen megoldások például:

  • Tárolók, hordók feltöltése a vízhálózatról a nappali, nem tilalmi órákban. Az így feltöltött készletekből a víz bármikor felhasználható.
  • Saját kút vagy csapadék-összegyűjtő, csapadéktároló rendszer használata.
  • Automata locsoló berendezések használata este 23:00 óra és reggel 5:00 óra között.

A Budapest környékieknek spórolniuk kell a vízzel

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. 15 Budapest környéki település lakóit kéri, hogy korlátozzák az ivóvíz felhasználását. Bővebben >>>