Tízből nyolc magyar a nyaraláskor kártyával vagy okoseszközzel fizet, ez derül ki a Visa nyolc országra kiterjedő kutatásából. Ezzel a digitális fizetési adattal a magyarok egyébként a régióban elsők. Magyarországon egyébként közel 10 millió kártya van a lakosságnál.

A külföldi bankkártyával történt fizikai vásárlások száma 2014-2019 között 15 millió darabról felment 26-27 millióra, 2022-ben már 30 millió darab külföldi vásárlást regisztrált a jegybank az utazások során. 

A magyarok többsége (83 százalék) a külföldi utazásai során bankkártyával, okosórával vagy okostelefonnal fog fizetni. A nyaralók kétharmada, akár egyénileg, akár utazási iroda szervezésében indul útnak, többségében a szállást is online foglalja le.

Az egy elvárás mindenki részéről, hogy ha külföldre utazik, akkor ugyanúgy tudjon kártyával is fizetni, mint itthon, 

 

– mondta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője.

A magyar utazók ötöde okostelefonnal vagy okosórával szeretne fizetni. A régióban a külföldi mobilfizetés a lengyel és a román turisták körében is népszerű, az arány 22 százalék körül van mindkét nemzet esetében.

Nem kell félni a mobilos fizetéstől

Sármay Bence kiemelte: a fizetés egyik legnépszerűbb módja - többek között a külföldi nyaralások során - a mobiltárca, amelyet a Visa rendszerei és technológiái támogatnak. Ez az, amikor a felhasználó hozzáadja kártáját egy okostelefon digitális pénztárcájához, a Visa az adatokat egy egyedi számsorral helyettesíti. Ez a tokenizálásnak nevezett technológia egy extra biztonsági réteget jelent. A Visa segítségével a fogyasztók védettek a csalás, a kártya elvesztése vagy ellopása ellen, mivel lehetőségük van visszatérítést kérni, ha valami probléma történik.

Ha esetleg a nyaralás során ellopják a bankkártyát, attól még a mobiltelefonon lévő tokennel tud fizetni az ügyfél, ha pedig a telefonját veszíti el valaki, azzal sem sokra megy a tolvaj - emelte ki Sármay Bence.

Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly nagymértékben emelkedett a mobiltárcába regisztrált kártyák száma, így év végén már 1,7 millió kártya volt használható okostelefonnal, mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

2022 utolsó negyedévében a kártyás fizetéseknek már közel az ötöde mobilba regisztrált kártyával történt. Ezek az adatok is mutatják, hogy az ügyfelek egy része nyitott az új technológiákra, ezek a szolgáltatások pedig itthon és utazás közben egyaránt egyszerűsíthetik a fizetéseket.

A Visa kutatásából kiderült, hogy a kényelem, a gyorsaság és a biztonság miatt választják a magyarok az elektronikus fizetési megoldásokat. 

A nyaralás során leggyakrabban:

  • étteremben (82 százalék),
  • élelmiszerboltban (74 százalék),
  • múzeumban (49 százalék),
  • és ajándékboltban (41 százalék) fizetünk.

Példaként említette Sármay Bence, hogy ha valaki Londonba készül ott a tömegközlekedési eszközökön csak elektronikusan lehet fizetni, Velencében pedig a gondolákban ne keressünk bankkártya terminált.

A megkérdezett magyarok harmada tervezi, hogy idén külföldre megy nyaralni. Minden második magyar 200 és 400 euro közötti összeget tervez költeni személyenként külföldi nyaralásra, a tervezett utazások átlagos hossza pedig 7 nap.

Ide utaznak leggyakrabban a magyarok:

  • Horvátország (24 százalék),
  • Olaszország (21 százalék),
  • Ausztria (19 százalék),
  • Görögország (14 százalék).

Az elmúlt négy év sok minden megmutatott nekünk, volt koronavírus-járvány, energiaválság, és az inflációval is meg kell küzdeni.

A jegybanki szakember kiemelte: a pandémia az elektronikus fizetésnek jót tett.

A tranzakciók aránya sokkal jobban emelkedett a járvány időszakában, mint korábban bármikor. Példaként említette: hogy amíg 2010-től évente 1,5-2 százalékos növekedést mértek, a járvány óta évi 4 százalékos növekedést tapasztalnak, 2022-ben összesen magyar kártyával 1,4 milliárd tranzakciót bonyolítottak, ami 12 400 milliárd forintnyi vásárlást jelentett.

2022-ben a külföldi tranzakciók tekintetében 134 millió külföldi tranzakció történt bankkártyával, közel 2000 milliárd forint értékben. Ezekben benne vannak külföldi webáruházakban történt vásárlások is.

Magyarország a kártyás visszaélési rangsorban hátulról a harmadik helyen áll, mindent egybevetve jól állunk

– válaszolta a Napi.hu kérdésére Bartha Lajos.

Az viszont igaz, hogy a visszaélések aránya jóval magasabb a külföldi online vásárlásoknál, mint bárhol máshol. 

Érdemes, ha valamilyen távoli egzotikus országba utazunk, azt jelezni utazás előtt a bankunknak, mert lehet, hogy a pénzintézet biztonsági okokból nem fogja elsőre engedélyezni a tranzakciót. Arra is figyelni kell, ha valamilyen vásárlási limit van beállítva a bankkártyán, mert egy magasabb éttermi számlát nem biztos, hogy ki tudunk fizetni vele. 

Ha gond lenne, akkor pedig legyen kéznél a bankunk ügyfélszolgálati telefonszáma - javasolta a szakember.

A pénzváltással kapcsolatban elhangzott a Visa sajtótájékoztatóján, észszerűbb az utazások során a helyi devizát választani és azzal fizetni. Külföldön a készpénzfelvétel költségei magasabbak, ezért szerencsésebb itthon pénzt váltani, mint egy külföldi ATM-ből pénzt felvenni.

Nem hitelből nyaralunk

A magyarok többsége jellemzően előre spórolt megtakarításból fizeti a nyaralást, a belföldi utazások negyedét pedig Szép-kártyával fizetik, nem jellemző, hogy hitelből nyaralnak, mondta Kelemen Tamás, az MBH Bank Lakossági termékmenedzsment vezetője.

MBH Bank elemzése szerint a válaszadók 95 százaléka bankkártyát használ a nyaraláskor is, 59 százalék több plasztikot is visz magával.

Utasbiztosításra 31 százalék költ minden nyaralás során, 23 százalék szinte soha nem köt biztosítást. A nyaralók 66 százalékát eddig nem érte kellemetlenség külföldön, akiket pedig ért már az nagyobb valószínűséggel köt biztosítást a következő nyaralásakor.