Az Európai Parlament kedden támogatta az Ukrajna 2024-2027 közötti, 50 milliárd eurós támogatására vonatkozó javaslatot, az úgynevezett új Ukrajna-eszköz létrehozását, amelynek célja, hogy támogassa a háború sújtotta ország helyreállítását, újjáépítését és modernizációját.

A képviselők 512 szavazattal, 45 ellenében és 63 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatról kialakított állásfoglalást, amelyben hangsúlyt fektetnek a demokratikus elszámoltathatóságra, a többpárti demokráciára és az uniós csatlakozáshoz szükséges jogharmonizációra.

Az Ukrajna-eszköz bevezetése együtt jár az uniós költségvetés folyamatban lévő kiigazításával, miután a 2021 óta egymást érő válságok kimerítették a közös kasszát. A testület képviselői mielőbbi megállapodást sürgetnek mind az eszközről, mind a költségvetési kiigazításokról, mivel 2024-től már hatályukat vesztik az Ukrajna megsegítésére hozott jelenlegi uniós rendelkezések.

A képviselők az elfogadott szövegben azt is leszögezték, Ukrajna újjáépítéséhez Oroszországtól, illetve az oroszországi agresszióval közvetlenül kapcsolatba hozható magánszemélyektől vagy más entitásoktól elkobzott vagyoni eszközöket is fel kell használni.

 

EU-csúcs: a migrációban nincs, Ukrajna támogatásában viszont egyetértés van

A migráció témája nem szerepel az EU állam- és kormányfőinek granadai közös nyilatkozatában, ugyanakkor a közösség bővítésében és Ukrajna támogatásában egyetértés van.

Annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen a források felhasználása, a képviselők különböző elemekkel egészítették ki az Európai Bizottság javaslatát: webes portált hoznának létre például, hogy nyomon lehessen követni a pénzügyi műveleteket és a támogatás feltételéül szabott „mérföldkövek” teljesítését, emellett láthatóvá kívánják tenni a harmadik országoktól és a nemzetközi szervezetektől Ukrajnába érkező támogatásokat is.

A Fidesz nem támogatta

Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja, sajtóközleményben tájékoztatott, hogy nem támogatta az EP által elfogadott álláspontot. A fideszes képviselők egyetértenek abban, hogy Ukrajnának a háború utáni újjáépítéséhez az Európai Unió hozzájárulására is szükség lesz, de hangsúlyozták, még több pénzt beleönteni a háborús gépezetbe nem ezt a célt szolgálja. Ezért Brüsszel átgondolatlan, felelőtlen és a pénzügyi elszámoltathatóságot semmibe vevő, Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásra vonatkozó javaslata jelenlegi formájában nem támogatható – hangsúlyozták.

Véleményük szerint, az Európai Bizottság javaslata átgondolatlan, nem ad lehetőséget arra, hogy nemzetközi donorok is csatlakozhassanak Ukrajna újjáépítéséhez, továbbá nem biztosítja a támogatások felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát sem. A javaslat feltételrendszere továbbá nincs összhangban az uniós csatlakozásra váró országok számára elkülönített uniós pénzügyi kerettel, és nem veszi figyelembe a tagjelölti státusz megadásakor támasztott feltételek teljesítését sem.  

„Sajnálatos, hogy a bizottság nem vizsgálta meg Ukrajna finanszírozásának egyéb lehetőségeit, ideértve egy nem EU-s költségvetésből megvalósított támogatási megállapodás lehetőségét. Magyarország kész segíteni Ukrajna újjáépítését, ehhez azonban a jelenlegi javaslat nem megfelelő. Nem hagyjuk, hogy Brüsszel átláthatatlan, ellenőrizhetetlen, felelőtlen javaslata veszélybe sodorja az Európai Uniót” – szögezték le a fideszes EP képviselők.