Ha olcsó és nyugodt nyaralást szeretne és nem elriasztja, hanem inkább vonzza Önt a balkáni hangulat, akkor ne hagyja ki úti céljai közül Albániát.

Az ország partjait délnyugaton a Jón-tenger, nyugaton pedig az Adriai-tenger határolja, így sok strandot találhatnak az ide utazók, de a hegyek szerelmesei is találhatnak kikapcsolódási lehetőségeket bőven.

Az elmúlt hetekben nagyon felkapott hellyé vált Ksamil, amelyet sokan „az albán Maldív-szigeteknek” is szoktak nevezni. Nem véletlenül, a képek magukért beszélnek.

Budapestről először Albánia fővárosába kell eljutni – a retúrjegy a repjegy.hu adatai szerint körülbelül 100-110 ezer forintba kerül átszállás nélkül. Érdemes előre vagy az utolsó pillanatban foglalni, mert akkor olcsóbban megúszhatja.

Mintha nem lenne holnap, úgy foglalják az utazásokat

Hiába lett duplája a repülőjegy, kelendő a luxus. Nagyon sokan gondolkoznak már a nyaraláson is: mutatjuk hova utaznak majd tömegével.

Tiranából Ksamilba autót érdemes bérelni, vagy busszal is utazhatunk. Ez oda-vissza kijön körülbelül 20-25 ezer forintból.

Szállások között a legdrágább elnöki lakosztályok 70-80 ezerbe kerülnek éjszakánként 2 főre. Ha valaki egyszerűbbel is beéri, akkor 25 ezer környékén is meg tud szállni.

1 albán lek körülbelül 3,5 forintnak felel meg. Az ottani árszint azonban alacsonyabb, mint a magyar – ezzel is spórolhatunk.

  • A Numbeo adatai szerint az árszínvonal 16 százalékkal alacsonyabb az albánoknál, mint Budapesten,
  • az éttermi ételekért 22 százalékkal, a bolti élelmiszerekért pedig 15 százalékkal kevesebbet kell fizetni.

Nemcsak csendes és olcsó, a beutazás is egyszerű

A helyi kormány már 2003-ban eltörölte a vízumkényszert a magyar állampolgároknak 30 napnál rövidebb kint tartózkodás esetén.

  • Tehát elég a személyi igazolvány.
  • Kötelező oltás nincs, így egészségügyi kockázattal sem kell számolni.
  • Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette inkább ásványvizet igyunk és azt ajánlják, hogy fogmosásra is azt használjuk.

Bemutatjuk a horvát tengerpart idilli területeit

Dalmáciáról általában Split és Dubrovnik jut eszünkbe, de ha ennek a tengerparti horvát régiónak az északi részén jár, kevésbé sűrűn látogatott helyeket fedezhet fel. → Részletek