Megtévesztően kommunikált az Elittárs nevű internetes társkereső szolgáltatásáról a Spark Networks Services GmbH. A vállalkozás elhallgatta a szolgáltatás lényeges, a tárkeresést érdemben korlátozó feltételeit, valamint az elérhető felhasználói bázis méretével kapcsolatban is megtévesztő információkat közölt – olvasható a GVH közleményében.

A feltárt jogsértések miatt a GVH Versenytanácsa a vállalkozást 169 millió forintra bírságolta.

A Gazdasági Versenyhivatal 2022 nyarán indított eljárást a németországi székhelyű Spark Networks Services GmbH.-val szemben annak gyanújával, hogy az valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről.

Kiderült a turpisság: előfizetés nélkül nem működött a társkeresés

GVH az eljárás során megállapította, hogy a cég elhallgatta a weboldalon, illetve elhallgatja az Android alkalmazásában, hogy az előfizetés nélküli regisztráció érdemi társkeresés folytatására nem alkalmas. Az ingyenesen regisztrált felhasználók nem tudták megtekinteni a többiek profilképeit és üzenetek küldésére, vagy olvasására sem váltak képessé.

A vállalkozás továbbá megtévesztő információkat közölt az elérhető felhasználói bázisról a „15 millió aktív tag világszerte” és a „havonta 800 000 új tag - oldalainkon regisztrált összes új felhasználó” állításokkal. A hatóság feltárta, hogy az állítások a magyar felhasználók számára ténylegesen nem elérhető felhasználói kört jelöltek, emellett pedig nem az aktív tagok valós számát jelezték.

Nem az Elittárs volt az első megtévesztő társkereső

A vállalkozás az eljárás során érdemi együttműködést tanúsított, nem vitatta a vizsgált tényeket, beismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslati jogáról is. Ezeket a körülményeket figyelembe véve a GVH Versenytanácsa, közel felével csökkentve a bírság összegét, 169 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra. 

Nem első alkalommal vizsgálta a nemzeti versenyhatóság az online társkeresők szolgáltatásait. 2020-ban 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső oldalakat működtető luxemburgi vállalkozásra.  

A GVH most lezárt vizsgálata a fogyasztók figyelmét arra hívja fel, hogy az online térben fokozott óvatosággal, körültekintően vegyenek igénybe különböző szolgáltatásokat. A vállalkozások számára az ügy arra világít rá, hogy az eljárások során érdemes együttműködni a Gazdasági Versenyhivatallal, hisz az érdemi kooperáció jelentős bírságcsökkentéssel járhat.