Még véget sem ért az idei tanév, de már több ezer iskolai és óvodai álláshirdetést lehet találni a Közszolgállás.gov.hu-n. A helyzeten valószínűleg a státusztörvény benyújtása is tovább rontott. A státusztörvényt a hónapok óta tartó tüntetések ellenére kedden nyújtották be  az Országgyűlésnek.

Pintér Sándor belügyminiszter nyolc oldalas levelet küldött a pedagógusoknak, amelyben azt írja, az új teljesítmény-alapú bérrendszerben az életkor nem lesz a bérek meghatározó eleme. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője jogsértőnek tartja a benyújtott tervezetet, amelyet sem a szakszervezetekkel sem másokkal nem egyeztettek. A törvényjavaslatról jövő héten tárgyalnak parlamentben.

Több, mint ezer hirdetés

Már több mint 1200 álláshirdetést van fenn a közszféra állásportálján a „tanár” keresőszóra, tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, országszerte több mint 500 betöltetlen állást hirdetnek az oldalon, de 621 hirdetésben „óvodapedagógust” és 205-ben „gyógypedagógust” keresnek – írja az Eduline.hu.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint bár nincs a zsebükben a bölcsek köve, úgy véli, akár tízezrével is felmondhatnak a pedagógusok a státusztörvény bevezetése után, mert ,,a csend nem rend" tehát az még nem jelent semmit, ha valaki nem hangosan tiltakozik. Gosztonyi Gábor szerint a jövő kifejezetten kilátástalan, hamarosan a szakmai munkát teljesen felváltja a „közjószágok legeltetése” – mondta az ATV-ben.

Már 80 ezren aláírták, azt a petíciót, amit a Tanítanék Mozgalom a noÁR-ral közösen indított el, és a civil mozgalmak ezt el is küldték Pintér Sándor belügyminiszternek. Mint írták: példátlan eredmény, hogy egy online petíciót ennyien aláírjanak, és hogy több százezren tiltakoznak a törvény ellen. 

Egy másik civil szervezet a Szülői Hang Közösség cáfolja a kormányzat állítását, miszerint a pedagógusok jogállásáról szóló státusztörvényt „több hónapos átfogó egyeztetést követően” nyújtották be. A kormányzat félrevezetően hivatkozik arra, hogy a törvénytervezetet szülői konzultáció előzte meg, ugyanis az őszi online szülői konzultáció kérdései – melybe propagandakérdés is került – nem kapcsolódnak a benyújtott törvényjavaslathoz. Úgy vélik: miközben a törvénytervezet a pedagógusok számára hátrányos, az immár több mint egy éve ígért jelentős béremelés bevezetési időpontjáról a kormányzat hallgat.A státusztörvény megszavazása – különösen az ígért béremelés nélkül –, több ezer kiváló pedagógus felmondásához vezet, mérhetetlen károkat okozva ezzel a magyar gyerekeknek.