fővárosban keresnek legtöbben állást – áll a profession.hu összesítésében. Az állásközvetítő portál adatai szerint Budapest 54,6 százalékkal, Békés 53 százalékkal, Pest vármegye 50 százalékkal vezeti a listát, de a sor végén álló Vas vármegyében is 18 százalékkal többen keresnek állást, mint az előző évben.

Az országos átlag 44 százalék, a profession.hu regisztrált állománya 8 százalékkal, a munkakeresők száma 10 százalékkal nőtt egy év alatt. A legtöbben a közigazgatás, a mezőgazdaság, a vendéglátás és idegenforgalom munkalehetőségeire jelentkeznek, de az ügyfél- és vevőszolgálat is csaknem 30 százalékos emelkedéssel számít a legkevésbé keresett területnek.

A meghirdetett álláslehetőségek száma Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében majdnem 40 százalékkal esett vissza, ezt követi

  • Pest vármegye 29 százalékos,
  • Baranya 28,8 százalékos,
  • Csongrád-Csanád 27,2 százalékos,
  • Békés 26,3 százalékos,
  • Vas 25,5 százalékos csökkenéssel.

Akárcsak a munkavállalói aktivitás emelkedése, a munkalehetőségek szűkülése is általános jelenség

Országosan 23,25 százalékos az álláslehetőségek csökkenése, a legkevésbé Győr-Sopront és Nógrádot érinti. Közigazgatási, mezőgazdasági és jogi területre ugyanakkor több jelentkezőt keresnek a munkaadók, mint egy éve, informatikára viszont 44 százalékkal kevesebbet.

A profession.hu szerint a munkaerőpiaci fordulat őszre állt be, addig soha nem látott mértékben keresték a jelentkezőket.

Az álláshirdetők azóta kevésbé aktívak, de számos területen még mindig nehéz megfelelő alkalmazottakat találni, a vállalatok számára tehát még mindig kihívást jelenthet az utánpótlás - olvasható a közleményben.

Még van bennünk tartalék, irány a 85 százalékos foglalkoztatás

A kormány célja, hogy a jelenlegi 80-ról 85 százalékra emelkedjen a 20-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája – hangsúlyozta egy csütörtöki állásbörzén Czomba Sándor. Bővebben >>>