A szakember szerint folyamatos jövedelemcsökkenés mellett romló életszínvonal kell számolni jövőre is. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában emlékeztetett, Magyarországon nincs középosztály, amelyik eddig a havi jövedelmének egy részét félre tudta tenni, inkább az a jellemző, hogy a családok a havi jövedelmüket felélik és egyik hónapról a másikra élnek.

Arra, hogy nincs pénz a tanárok béremelésére, hogy nem fizetik ki a 75 milliárd forint kórházi adósságállományt, hogy a kormány nem akarja kifizetni a Magyar Nemzeti Bank veszteségét, Oszkó Péter azt mondta, szerint a büdzsé kivéreztetett állapotban van, a költségvetésnek annyiba kerül csak a hitelkamatok finanszírozása, hogy nem marad másra pénz.

Úgy vélte önmagában a kamatszint csökkenése nem fogja megoldani a problémát, a növekedés teremthet olyan jövedelemtöbbletet, amiből a hiányokat pótolni lehetne, de a kilátások nem túl kecsegtetők. Ha hagyják elszabadulni az inflációt, akkor az megöli a növekedést és folyamatos jövedelemromlást, életszínvonalromlást okoz a lakosságnak. Az infláció megfékezése pedig ezzel az áldozattal jár: magas kamatok, elfogyó pénz a költségvetésben, a növekedési pálya ellaposodása.

A volt pénzügyminiszter, aki az Indexnek is nyilatkozott, a megszorításoknak még a látszatát is kerülni igyekvő intézkedésről azt mondta,

ennél radikálisabb megszorítást és életszínvonal-csökkenést nehéz lenne elképzelni, a jelenlegi kurzus mégis azt választotta, hogy ezt az ország számára fokozottan fájdalmas utat járja és inkább igyekszik eljátszani közben, hogy minden, ami rossz, az kívülről érkezik, és minden, ami jó, az a kormánynak köszönhető.

A 2024-es költségvetés

Oszkó Péter szerint a jegybank idénre várható vesztesége 2000 milliárd forint ezért a kormány el akarja húzni a veszteségrendezést és reménykedik abban, hogy a jegybank majd visszatermeli ezt a pénzt a gyengülő forinttal.

Remélem, hogy Varga Mihálynak növekvő befolyása van a költségvetési költésekre, mert az ország nagyon rá van szorulva – különösen most – arra, hogy a pénzügyi egyensúly megmaradjon – tette hozzá.

A volt pénzügyminiszter, az Indexnek úgy fogalmazott, 

Biztos vagyok abban, hogy a most elkészült tervezethez még jó párszor hozzá kell majd nyúlni.

Nem egyszerű megtippelni, erre hányszor kerülhet sor. Sokszor kell majd módosítani a költségvetést, arra viszont nem mernék nagy tétet tenni, hogy ez sokszor fog a parlament előtt járni.

A lakosság állampapírok felé terelése mesterséges kereletet hoz létre

Láthatóan az államháztartás a pénzpiacok és a lakosság által egyaránt finanszírozható. Ezért az elsődleges motivációja ennek az intézkedés nem az, hogy üres a kassza. Nem gondolom, hogy olyan veszély fenyegetne minket, hogy ne lenne képes az államadósság törlesztésére a költségvetés, ugyanakkor a kamatterhek finanszírozása sokba kerül. Ezért azt gondolom, hogy az állampapírok iránt keltett mesterséges kereslet alapvetően a kamatszint leszorítását célozza.

Hétezer milliárd forintnyi le nem kötött lakossági folyószámla pénzt terelnének az állampapírok felé

A kormány döntése alapján a bankoknak kötelezően tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a megtakarítási lehetőségeikről: a kockázatmentes állampapírokra fókuszálva, hogy azok mekkora többlet kamatbevétel elérését tették volna lehetővé. Bővebben >>>

A családtámogatásokat érintő változtatások takarékoskodási intézkedések

Szükséges határokat húzni, ugyanakkor ez nem mindig igazodik a realitásokhoz. A jelenlegi módosításkor, ha például 35 évnél húzták volna meg a korhatárt a mostani 30 helyett, akkor sokkal kisebb lenne a költségvetési megtakarítása az intézkedésnek - mutatott rá Oszkó Péter.

Kellett egy olyan határt húzni, amelynek már kimutatható költségvetési megtakarítási eredménye van, ez a határ viszont a családalapítás jelenlegi tendenciáihoz képest irracionális. Így azokat támogatják, akik még kevésbé gondolkodtak gyerekvállalásban.