A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) közlése szerint a lépés sürgető volt, mivel az ösztöndíjak jelentős bérkiegészítésként működnek a rezidensek alacsonyabb fizetése mellett.

A tavaly munkába állt rezidensek ösztöndíjakat szokásosan januárban hirdetik meg, ám idén ez idáig elmaradt. A szakorvosjelöltek számára a korábbi években hét ösztöndíj állt rendelkezésre, ebből a legismertebb a Markusovszky Lajos-ösztöndíj és a hiányszakmás képzések résztvevők számára elérhető ösztöndíj volt.

Az ösztöndíjak és az alapjuttatás mértékének függvényében olyan helyzet is fennállhat, hogy a rezidens fizetésének majdnem felét teszi ki az ösztöndíj, így a Rezidensszövetség szerint jogos az orvosok felháborodása.

Vámosi Péter, az MRSZ elnöke üdvözölte a lépést, és hozzátette, az ösztöndíjak meghirdetése azért kiemelten fontos, mert ezek bevezetését követően jelentősen csökkent a fiatal orvosok elvándorlása.

Az Eurostat egy héttel ezelőtti közlése szerint Uniós szinten Magyarországon az egyik legnagyobb mértékű az orvoshiány: 100 ezer emberre mintegy 330 orvos jut. Ennél már csak Belgiumban és Franciaországban rosszabbak az arányok. Hasonlóan alacsony a gyógytornászok száma is.

 

Tovább sanyargatják a betegellátást: így trükköznek a kórházi adóssággal

Bár a Magyar Államkincstár adatai szerint egy hónap alatt 7,4 milliárd forinttal csökkent a kórházak adóssága, az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány július végén elérte a 88,5 milliárd forintot, a júniusi 86,4 milliárd forint után, mondta Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
Bővebben--->