Az állami nyugdíj önmagában sehol Európában nem véd meg az időskori szegénységtől – állapítja meg egy 25 országra kiterjedő magyar elemzés.

15 millió fővel kellene csökkenteni a szegénység kockázatának kitett lakosságot 2030-ra az Európai Unió 2017-es cselekvési terve szerint. Ehhez képest viszont az elmúlt tíz évben az európai országokban jelentősen nőtt a szegény idősek aránya, 2021-ben már a 65 év felettiek 16,8 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, tehát a társadalombiztosítási nyugdíj önmagában nem nyújt stabil pénzügyi támaszt – áll az elemzésben, amelyet a Corvinus hozott nyilvánosságra.

Ezért fontos megismerni az időskori szegénység és az öngondoskodás összefüggéseit – ennek adatait elemezte 25 európai országban Vaskövi Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatója, aki a makroadatok közül, országos gazdasági és szegénységi mutatókat, a várható életkort és a nyugdíjkorhatárt, valamint az időskori és nyugdíjjövedelmet vette figyelembe, a mikroadatokból azokat a változókat, amelyek megmutatják azon idősek arányát, akik részvénybe, befektetési alapba, egyéni nyugdíjszámlába, életbiztosításba vagy a cégtulajdonlásba fektették megtakarításaikat. 

A Corvinus kutatója Magyarországot az „élhető” kategóriába sorolta.

A vizsgálat alapján az elemzett országok három jellegzetes csoportba oszthatók:

  • a „tudatos” csoportban – főként az észak- és nyugat-európai országokban, pl. a belga, cseh, finn és német társadalmakban – a polgárok előre terveznek, aktívan és sokféle pénzügyi terméket vesznek igénybe azért, hogy befektessenek a jövőbe, az országuk jó gazdasági állapotban van, de a nyugdíjrendszer nem nagyvonalú, sokan nyugdíj mellett is dolgoznak,
  • az „élhető” csoportban, ahová Magyarországot is sorolta - átlagos a gazdasági helyzet, viszonylag alacsony a várható időskori szegénység, de a viszonylag bőkezű nyugdíjrendszer nem különösebben ösztönzi öngondoskodásra az embereket. Ide tartozik még Ausztria, Franciaország, a mediterrán államok, Szlovákia és Szlovénia is,
  • a „szegény” jelzőt kapott csoportban – a balti államokban, valamint Horvátországban, Lengyelországban és Romániában – sok a szegény idős, aki dolgozni kényszerül, hogy fenntartsa magát, mert a nyugdíjjáradék szűkös, az átlagnál kevesebb ideig élnek, pénzügyileg kevésbé tudatosak, országuk gazdasága kedvezőtlen helyzetű. 

A csehek az egyéni nyugdíjszámlára, a németek az életbiztosításra esküsznek.

Egyéni nyugdíjszámlát aktív éveik alatt a csehek nyitnak a legnagyobb arányban (csaknem kétharmaduk), életbiztosításban a németek vezetnek (60,2 százalékkal), értékpapírt és céget leggyakrabban a dánok vesznek (59, illetve 6,5 százalékuk), míg a befektetési alapokat leginkább a finnek kedvelik (39,9 százalékban). A negatív csúcstartók szinte mindegyik kategóriában a bolgárok (0,4-4 százalék közötti értékekkel), a cégtulajdonlási befektetésben legkevésbé a lettek bíznak.

Magyarországon a megkérdezettek között az életbiztosítás a legnépszerűbb megtakarítási forma (34,8 százalék), egyéni nyugdíjszámlát 9,2 százalék nyitott már életében, értékpapírokat 5,2 százalék vásárolt, míg a befektetési alapot és a cégvásárlást mindössze a megkérdezettek mintegy 3 százaléka választotta. 

A szegénység kockázatát a kutató az AROPE európai mutató adataival mérte, amely akkor jelez, ha az egyén jövedelme nem éri el a teljes népesség mediánjövedelmének 60 százalékát.

  • A 65 év felettiek leginkább a balti államokban veszélyeztetettek, ott a korcsoport negyede tartozik ide, a 75 év felettieknek pedig mintegy 37 százaléka, különösen az ottani idős nők helyzete kritikus.
  • A kelet- és nyugat-európai országok átlagában ez az arány 10, illetve 12-13 százalék, míg a legkedvezőbb helyzetű északiakban csupán néhány százalék.
  • Magyarországon az AROPE kedvező értéket mutat, a 65-75 év közöttieknél 5,9 százalék, míg szinte egyedülálló módon a 75 év felettieknél még ennél is alacsonyabb, 4,3 százalék.

A nemek közti különbség sem számottevő, mindössze 0,7százalékponttal magasabb a 65 év feletti nők körében a szegénység kockázata, mint a férfiaknál.

Nyugdíjmegtakarítás: nagyot csattant a kormány pofonja

A munkáltatói befizetések drasztikusan visszaestek a pénztáraknál – nyilatkozta az ÖPOSZ. A hiányzó generáció ezért sem lép be. Bővebben >>>