Legális lesz a kannabisz fogyasztása Németországban, de csak privát környezetben és klubokban – a szövetségi kormány sokat vitatott törvényjavaslatát a Bundestag pénteken kétharmados többséggel elfogadta, bár a kritikus hangok várhatóan még jó ideig nem hagynak alább. A jogszabály célja a 18 éven felüli kannabiszfogyasztók jobb egészségvédelme, a feketepiac visszaszorítása és a hatékonyabb megelőzés.

Az új szabályozás értelmében a németeknél április 1-től engedélyezik a 18 évnél idősebbek számára a személyes fogyasztásra szánt, három élő növény otthoni termesztését, illetve legfeljebb 50 gramm kannabisz birtoklását, míg július 1-jétől lehetővé teszik a nem kereskedelmi céllal termesztő egyesületek működését is.

Ezekben a klubokban legfeljebb ötszáz, Németországban élő tag termeszthet együtt marihuánát, amelyet saját fogyasztásra el is adhatnak egymásnak – tagonként havonta maximum 50 gramm erejéig. Rendelkeztek arról is, hogy meg kell tiltani a fogyasztást többek között az iskolákban, a sportlétesítményekben és azok látókörében, vagyis a bejárattól légvonalban 100 méteren belül.

A kannabisztörvényt 18 hónappal a hatályba lépést követően értékelik majd, amikor főként azt vizsgálják, hogy az miként valósította meg a gyermekek és a fiatalok védelmét.

Otthoni tőről fakadhat a feketepiac visszaszorítása 

A parlamenti képviselőknek pénteken név szerint kellett szavazniuk a korábban teljesen tiltott kannabisz részleges legalizálásáról, amelynek megítélése ellentmondásos az egészségügyi szakértők, az igazságszolgáltatás és a politikusok körében is. 

A hónapok óta hangos vitákat kiváltó törvény egy markáns fordulatról szól a németországi drogpolitikában, amelyet a szövetségi kormányt alkotó FDP, SPD és a Zöldek jelzőlámpás koalíciója szorgalmazott, mondván, hogy „a megbélyegzéstől és a kriminalizálástól távol, a nagyobb védelem és segítség irányába” mozdulhat el a függőség kérdésének kezelése. 

A viták során mindvégig támogatást kért a legalizálásnak a szövetségi egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach (SPD), aki szerint ezzel „kivonják a kannabiszt a tabuzónából”.

Szerinte a tiltás nem segít a fűszívás ellen, és az emberek jelenlegi kriminalizálásának semmi köze az egészségvédelemhez. Azt is kiemelte, hogy a kábítószer-csempészetből származó szerhasználók száma meredeken nő, ezért a feketepiac elleni minden küzdelem fontos lépés a fiatalok védelme felé

– idézi a Berliner Zeitung.

Hasonlóképp foglalt állást Nancy Faeser (SPD) belügyminiszter, aki a Bavaria médiacsoportnak kifejtette: a tomboló feketekereskedelemben rengeteg a veszélyes mérgező keverék, ráadásul a kannabisz-bűnözés üldözése jelenleg túl sok olyan erőt köt le, amely máshol hiányzik, ezért kell az ellenőrzött fogyasztás engedélyezése. 

A szövetségi kormány drogügyi biztosa, Burkhard Blienert (SPD) pedig az mondta: meggyőződése, hogy aki saját maga termeszthet kendert, az többé nem vásárol veszélyes keverékeket az illegális drogkereskedőktől.

Beindulhat a kannabiszturizmus

Aggódik a Német Bűnügyi Rendőrtisztek Szövetsége (BDK), amely szerint „meg kell állítani” a törvényt, mert azt a gyakorlatban aligha lehet majd megvalósítani, mivel nem lesz könnyű különbséget tenni a legálisan termesztett és a feketepiaci kannabisz között – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Több tonna füvet engedünk be a német háztartásokba az ellenőrzés lehetősége nélkül, miközben nőnek a rendvédelmi hatóságok és az ügyészségek terhei: visszamenőleg dossziéhegyeket kell ellenőrizni, hogy el kell-e engedni a már nem büntethető bűncselekmények miatt kiszabott korábbi ítéleteket – fogalmaznak.
A rendőrszakszervezet (GdP) viszont elősorban amiatt aggódik, hogy a lazítás következtében beindul a „kannabiszturizmus” – ennek kezelése pedig meghaladja majd a rendőrség és az igazságszolgáltatás képességeit, jogi és működési bizonytalanságot teremtve Németországban. Megjegyezték azt is, hogy a legalizálás éppen hogy kedvez a feketepiacnak, amely így teljesen a fiatalokra koncentrál majd.

A bajor kormány nekimegy a törvénynek

A szélsőjobboldali AfD párt és a kereszténykonzervatív CDU/CSU Unió ugyancsak ellenzi a részleges legalizálást, mivel a nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy az ilyen döntés után meredeken nő a fogyasztás és a függőség kialakulása. 

Martin Huber, a CSU főtitkára a Funke médiacsoportnak kijelentette: a javaslattal a kormánykoalíció nemcsak tinédzserek és fiatal felnőttek millióinak egészségét veszélyezteti, hanem óriási terhet ró a hatóságokra.

Egy egészségügyi miniszter, aki legalizálja a kábítószert, teljesen téved a munkájában – fogalmazott.

Korábban már több szövetségi állam belügyminisztere fejtette ki aggodalmát közös levélben a koalíció belügyminiszterének, az Unió által irányított Bajorország viszont tovább is megy: jelenleg vizsgálják annak lehetőségét, hogy pert indítsanak a törvény ellen és késleltessék annak hatályba lépését, mert az elbagatellizálja a fiatalokra gyakorolt, veszélyes hatásokat. Érveik szerint a 18 és 25 év közötti fogyasztók száma már így is megduplázódott az elmúlt tíz évben.

Aggodalmaikat osztja a gyermekorvosok és serdülőkorú orvosok szakmai szövetsége is, amely úgy véli: ha a kannabiszfogyasztás legális lesz a felnőtteknek, az egyre inkább átterjed majd a fiatalokra.

A bajor politikusok amiatt is szót emeltek, hogy a közúti biztonság érdekében további szabályozásra van szükség, „a fűszívásnak ugyanis nincs helye a volán mögött.” 

A felvetésre reagálva Volker Wissing (FDP) szövetségi közlekedési miniszter hivatalában most egy szakértői csoport az vizsgálja, hogyan lehet meghatározni a THC bódító hatású hatóanyag jogi határértékét. Az eredményeknek tavasszal kell megjelenniük.

Megosztott a társadalom

A német lakosság egyelőre megosztott a kannabisz legalizálásának kérdésében: a YouGov közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérésében a megkérdezettek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamennyire vagy teljesen a legalizálás mellett áll. A válaszadók 47 százaléka viszont azt mondta, hogy valamennyire vagy teljesen elutasítja a törvényes drogfogyasztást, míg 11 százalékuk nem nyilatkozott a témában.