Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) szerdán közzétett felmérése szerint Németországban a lakásépítési üzleti környezetet jellemző index értéke decemberben mínusz 56,8 pontra, a felmérés 1991-es kezdete óta a legalacsonyabb szintre esett az előző havi mínusz 54,4 pontról.

A lakásépítéssel foglalkozó vállalatok körében a jelenlegi helyzettel való elégedetlenség fokozódik, a cégek további üzleti veszteségektől is tartanak az idei év első felében.

„Bár a lakáshitelek kamatai mostanában ismét csökkenést mutattak, egyelőre nem láthatóak a helyzet javulásának jelei. A rendkívül gyenge üzleti várakozások azt mutatják, hogy a vállalatok jelenleg reménytelennek látják a helyzetet, az idei kilátások borúsak” – nyilatkozta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

Nagyon megnövekedtek a finanszírozási költségek

A tavalyi év rendkívül nehéz volt a lakásépítéssel foglalkozó németországi vállalatok számára, a visszaesés legfontosabb oka a finanszírozási költségek és a kivitelezési árak jelentős növekedése. Ugyanakkor a német kormány drasztikusan csökkentette az újlakás-építés támogatását, és a tavalyi év elején ismét szigorította az új építkezésekre vonatkozó előírásokat.

A folyamatban lévő projektek befejezése eltart egy ideig, csak a projektek hosszabb időtartama akadályozta meg az építőipari tevékenység még nagyobb visszaesését

– tette hozzá Klaus Wohlrabe.

Decemberben a lakásépítéssel foglalkozó vállalatok körében a projektlemondások által érintettek aránya 22,1 százalékra emelkedett a novemberi 21,5 százalékról, a tavalyi év utolsó hónapjában a vállalatok 56,9 százaléka számolt be túl alacsony rendelésállományról.