A Bild című lap megbízásából készített felmérés szerint a németek 64,3 százaléka azt kívánja, hogy a szociáldemokrata (SPD) kancellár, Olaf Scholz adja át tisztségét párttársának, Boris Pistoriusnak.

Még az SPD bázisában is a legtöbben – 47,9 százaléknyian – a kormányfőváltás gondolatát támogatják.

Az INSA közvélemény-kutató társaság adati alapján ha közvetlenül lehetne kancellárt választani Németországban, Boris Pistorius legyőzné a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép CDU elnökét, Friedrich Merz-et. Ha viszont Scholz és Merz között kellene választani, a regnáló kancellár alul maradna és az ellenzék próbálkozhatna a kormányalakítással.

Boris Pistorius támogatottsági mutatói minden parlamenti párt táborában magasak, a szélsőbaltól a szélsőjobbig igen erős a választói rokonszerv iránta

– mondta a Bild-nek Hermann Binkert, az INSA vezetője.

A védelmi miniszter viszonylag új szereplő az országos politikában, alig egy éve került be a szövetségi kormányba. Azt megelőzően Alsó-Szászország tartomány belügyminisztere volt. A 63 éves tárcavezető népszerűsége az utóbbi hónapokban meredeken emelkedett, tavaly december óta már az ország legnépszerűbb politikusa.

Pistorius a német szociáldemokrácia megmentője?

Pistorius menetelése sokat javíthat pártja helyzetén. A szociáldemokraták vezette koalíció - az SPD, a Zöldek és a liberális FDP kormánya - ugyanis hónapok óta egyre mélyülő válsággal küzd, az INSA adatai szerint a három párt együttvéve a választók alig harmadának támogatását élvezi, míg az CDU és tervérpártja, a bajor CSU 31 százalékon áll.