A DPA hírügynökség szerint a berlini szövetségi kabinet szerdán elfogadta Karl Lauterbach egészségügyi miniszter törvényjavaslatát a kannabisz tervezett legalizálásáról Németországban. A törvényt most már csak a Bundestagnak kell elfogadnia.

Az egészségügyi minisztérium szerint azonban erre nincs szükség, és arra számít, hogy a törvény az év végéig hatályba lép.

A javaslat szerint a kannabiszt törölnék a kábítószertörvény tiltott anyagainak listájáról. 18 éves kortól legfeljebb 25 gramm birtoklását engedélyeznék, továbbá magánszemélyként legfeljebb három kannabisz növény termesztését. Speciális egyesületekben, úgynevezett kannabiszklubokban a tagok közösen termeszthetnék a kábítószert és terjeszthetnék egymásnak – írja a Spiegel.

A kormány szerint több a haszna mint a hátránya

A törvényt az elfogadását megelőzően élesen bírálta a CDU/CSU, valamint az igazságszolgáltatás, a rendőrség és az egészségügy képviselői. A szövetségi kormány azzal az érvvel védi a tervet, hogy az visszaszoríthatja a feketepiacot és a szervezett bűnözést, valamint csökkentheti az esetleges mérgező keverékekből eredő egészségügyi kockázatokat. Hozzáteszik, hogy a korábbi tilalom ellenére a kannabisz fogyasztók száma nőtt.

Különös veszélyeit fedezték fel a kannabisz fogyasztásnak

Egyre szélesebb a kannabisz-termékek kínálata Európában, azonban jó ha elővigyázatosak vagyunk az esetenként ártatlannak tűnő marihuána fogyasztásával: friss tanulmányok kimutatták, hogy akár életre szóló mentális betegségek kiváltója is lehet a sok helyen közkedvelt szer. Bővebben>>>