vizsgálat eredményei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint „vegyesnek mondhatók", mint írták, az ellenőrzött egységek számottevő hányadában fellelhetőek voltak hibák, ugyanakkor ezek többségében csak kisebb hiányosságok voltak, a higiéniai állapotok döntően megfeleltek az előírásoknak.

A Tisza-tó környéki vendéglátó egységeket a szezonális nyári ellenőrzés keretében egy hétig vizsgálták júniusban. Elsősorban az éttermek higiéniás állapotát, az alapanyagok nyomon követhetőségét, megfelelőségét, kezelését ellenőrizték.

Pozitívumként említették, hogy az allergén információk feltüntetése nagyrészt rendben volt.

Jellemző szabálytalanságként emelték ki ugyanakkor a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiányát. Emellett több helyen lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszerek is előkerültek.

Súlyosabb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságokat mindössze egy ellenőrzött egyégben állapítottak meg.

Az érintett létesítményt többek között szabálytalan tárolás és szennyezett főzőberendezés, illetve hűtő miatt marasztalták el – derül ki a Nébih közleményéből. A hatóság több mint 1000 kilogramm nem nyomon követhető élelmiszer forgalomból való kivonását, valamint a forgalomba hozatal/felhasználás azonnali hatályú megtiltását is elrendelte ezen a helyen – tették hozzá.

Az egy hetes vizsgálatsorozatban az ellenőrzések több mint fele tárt fel hibákat és összesen közel 1300 kilogramm jogsértő terméket vont ki a forgalomból a Nébih.

Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van, a nyári szezon elején elvégzett ellenőrzéseknek köszönhetően azonban az érintett vendéglátó egységek a feltárt hibákat még a nyár hátralévő, hosszabb időszaka előtt javítani tudják – jelezték.

Hibás termékekre adtak ki riasztást: ezek a játékok, kozmetikumok és hétköznapi tárgyak veszélyesek

Több, mint 30 termék került az Európai Unió heti sürgősségi riasztórendszerébe. A fogasztók számára összegyűjtötték, melyek azok a hibás termékek, melyek az uniós tagállamok bármelyikében problémát okozhatnak. Bővebben >>>