Krisztusi korba lépett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT): 33 évvel ezelőtt a tőkepiac magyarországi történetének új fejezete kezdődött, 1990. június 21-én nyitotta meg kapuit a Budapesti Értéktőzsde. A különleges születésnap és a BÉT tőzsdére kerülése kapcsán Matolcsy György az Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elmondta:

„Amikor az MNB 2015-ben megvásárolta a magyar értéktőzsdét, hittünk abban, hogy olyan angolszász elemekre is szükség van, amelyek dinamikát adnak a magyar fejlődésnek.”

Azért vettük meg a tőzsdét, mert szerettük volna dinamizálni, szélesíteni a a magyar gazdaság finanszírozási rendszerét.

 

„Sok mindent elértünk az elmúlt nyolc évben. Van súlya a tőzsdének. Úgy gondoltuk, hogy szükség van egy dinamikus hazai középvállalati körre, és azóta igen sok cégnek nyújtottunk a segítséget.”

Matolcsy György a legfontosabb elért célok között említette, hogy megváltozott a gondolkodás, a tőzsde körül megjelent az a dinamikusan fejlődő középvállalati kör, akikből nagy bajnokok lesznek.

A növekedési kötvény programunk kulcsintézménye a tőzsde

– fűzte hozzá a jegybank elnöke, aki azután feltette a kérdést: „Mi a tőzsde jövője, mi a jövő tőzsdéje?”

Matolcsy György úgy látja, a választ össze kell kötnünk a világ pénzügy folyamataival. Minden megindult átmenet felgyorsul a világgazdaságban, amit talán legjobban az energia fordulatnál és az autóiparban lehet érzékelni.

Az MNB-ben arra jutottak, hogy megismétlődhetnek az 1940-es és 1970-es évek gazdasági ciklusai, a háborús nagyhatalmi szembenállással, illetve az inflációval és a nyersanyag válsággal.

Ráadásul épp a globális pénzügyi rendszer 25 évenkénti átalakulásának korszakát éljük. Miután 1996-ban az internet forradalmasította az információrendszert, 2021-ben pedig beléptünk egy új pénzügyi rendszerbe, amelyben kettő globális tőzsde, New York és Sanghaj játszhat főszerepet. A budapesti egy „résben növekvő tőzsde” lesz azokkal a keretfeltételek, melyek között hajóznunk kell.

A magyar gazdaság jövőjét tükrözi a tőzsde. A BÉT tőzsdére kerülése a jegybanki tulajdonrész csökkenésével jár. Előnyei: a mérés, a tőzsdei verseny és az együttműködés. Meg kell próbálnunk regionális szövetségeket kötne, hogy sikeresen segítsük a magyar gazdaság felzárkózását olyan sikeres tőzsdék példáját követve, mint Amszterdam, Milánó vagy Stockholm

– hangsúlyozta Matolcsy György, majd hozzátette:

A magyar fenntartható felzárkózás motorja az az innovatív, dinamikus „rejtett bajnok” hazai vállalati kör, amelyek közül, ha 200-at meghívnak a tőzsdére, nagyot nyerhetünk vele.