Több fontos közlekedésfejlesztési projektet is lehúzna a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások listájáról a kormány, legalábbis ez derül ki abból a jogszabálytervezetből, amelyet most bocsátottak társadalmi egyeztetésre – szúrta ki a HVG.

Lázár János építési és közlekedési miniszter tárcája július 20-ig várja az észrevételeket.

A kormány egy 2012-es kormányrendelet több pontját helyezné hatályon kívül, vagyis nem lenne többé nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségi ügy:

  • a Ferencváros C elágazás - Kőbánya felső - Rákos - Rákosliget, valamint Rákos - Gyömrő vasúti vonalszakasz fejlesztése;
  • a Budapest, külső körvasúti megállóhelyek (Pestújhely, Újpalota, Rákosfalva, Rákosszentmihály), valamint Albertfalva (40a) megállóhely kiépítése, fejlesztése;
  • az Új Duna-híd (Galvani híd) és kapcsolódó közlekedési infrastruktúra előkészítés Budapesten;
  • és a Dél-budai Centrumkórház megközelíthetőségének fejlesztése.

Továbbá szerepel még a listán a debreceni Velodrom, a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye és a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztése is, ezekről a beruházásokról azonban egy ideje már kiderült, hogy felfüggesztették őket.

A HVG hozzáteszi, hogy a jogszabálytervezet nem a beruházások felfüggesztéséről szól, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jogcím elvesztése lényegében ezt is jelentheti. Erre utal szerintük a dokumentumhoz csatolt indoklás szövege is, amely

az ukrajnai háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről szóló kormányhatározatra utal.

A kormány tavaly szeptemberben hirdetett beruházásstopot, akkor csaknem 300 tervezett projektet állítottak le, hogy 2100 milliárd forintot spóroljanak.

Rendelettel nullázott le több száz szerződést a kormány

Már tavaly nyáron bejelentette a kabinet, hogy a költségvetési takarékosság érdekében csaknem 300 tervezett állami beruházást törölnek. Ezek alól felmentést kizárólag az építési és beruházási miniszter adhat.