Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a közbeszerzési eljárást a dokumentum szerint szeptember 22-én indították meg, az ajánlattételi idő pedig október 3. A képviselő szerint a 12 napos lefutási idő gyanúsan rövid.

 

A képviselő megjegyzi, hogy mindez azért érdekes, mert még

16 ezer darab van raktáron azokból a koronavírus-járványból megmaradt kínai lélegeztetőgépekből, melyeknek a 10 százaléka elfüstölt

a Direkt36 korábbi oknyomozása alapján. Továbbá maga a gyártó cég is több esetben sürgős biztonsági figyelmeztetéseket adott ki szoftverhiba miatt, valamint, hogy a kézikönyv pontatlanságokat tartalmaz.

A külügyi tárca egy szlovák cégen keresztül rendelt a gépekből, mintegy 30 millió forintos darabáron.

Néhány napja egyébként az derült ki, hogy épp ezekből a gépekből adományoz Ukrajna egészségügyi intézményeibe 100 darabot a magyar állam. A háború sújtotta ország tavaly 65 darabot kapott, idén márciusban pedig 10 darabot adományoztak a földrengés sújtotta Törökországnak.

 

Már el is tűnt a lélegeztetőgép-üzlet egyik nagy nyertese

Utolsó évében még kicsit több mint 9,3 millió forint nyereséget hozott össze a Silk Road Kft., később elrendelték a cég végelszámolását. Ez az a cég, amelynek a leányvállalata, a Fourcardinal Kft. 2020-2021-ben a lélegeztetőgép-beszerzések egyik nagy nyertese volt.
Bővebben--->