Li Csiang kínai miniszterelnök Bernben találkozott Viola Amherd svájci államszövetségi elnökkel, és megállapodtak a két ország közötti szabadkereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről. E célból megállapodtak egy közös tanulmány véglegesítésében. Ez egy fontos lépés újabb tárgyalások felé – közölte a svájci kormány.

Kína azt is bejelentette, hogy ezentúl egyoldalú vízummentességet biztosít Svájcnak, amely pedig könnyebb vízumügyintézést biztosít a kínai állampolgároknak és befektetőknek.

A két vezető a davosi Világgazdasági Fórumot (WEF) megelőzően tárgyalt egymással.

Megállapodtak abban is, hogy még az idén újabb kétoldalú találkozóra kerítenek sort, amelyen lesz külügyminiszteri szintű stratégiai egyeztetés, és munkacsoport-találkozókat tartanak pénzügyi, energetikai, oktatáspolitikai témában, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ügyeiről is konzultálnak.

A kínai miniszterelnök szerint a két országnak még több közös területen kellene együttműködnie, mint például a vámügyek, illetve elősegíteni és megerősíteni az együttműködést a zöld átmenet, a pénzügyek és a digitális gazdaság terén.

A diplomáciai kapcsolatok 74 évvel ezelőtti megteremtése óta a kétoldalú kapcsolatokban nagy előrelépést sikerült elérni

– mondta Li, aki a legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, aki Svájcba utazott Hszi Csin-ping elnök 2017-es látogatása óta.

Svájcot egyébként még az infláció sem kínozza. A svájci fogyasztói árak 2,2 százalékkal nőttek májusban éves szinten. Egy hónappal korábban, áprilisban 2,6 százalékos volt az éves szintű infláció az országban. Erről itt írtunk többet >>>