Bár a legtöbb káposztaféle egész évben megtalálható a boltok kínálatában, az igazi szezonjuk ősszel, a hidegebb idő beköszöntével kezdődik meg. Az erősödő importnyomás miatt nehéz helyzetben vannak a hazai fejeskáposzta-termelők, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB szerint piacszervezésre és nagyobb összefogásra lenne szükség az ágazatban, emellett a vásárlói tudatosságot is növelni kell.

Az importnyomás az év második felében sem csökkent, ami a felvásárlási árakat is jelentősen csökkentette, és az áruházláncok és a savanyítók is előnyben részesítik az olcsóbb lengyel káposztát. Mindez rámutat a piacszervezés hiányára, a hazai termelők ugyanis összefogás nélkül nem tudják érdekeiket érvényesíteni az áruházláncokkal, illetve a feldolgozókkal szemben.

Ráadásul sokszor a kisebb termelők is lenyomják az árakat, hiszen az importnyomás miatt csökkenő kereslet hatására áron alul is szabadulnának a terménytől.

A Kamara és a FruitVeB körképe szerint az elmúlt 4-5 évben 1600-1700 hektár között mozgott a fejeskáposzta termőterülete.

A káposztafélék legjelentősebb termesztési körzetei Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Pest-, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében van,

  • a múlt évben fejes káposztából 7 százalékkal több, 39,8 ezer tonna termett hazánkban, mint egy évvel korábban,
  • a nagyobb termés ellenére ugyanakkor tovább nőtt az import mennyisége,
  • aza idei év első felében az import 5 százalékkal 3,07 ezer tonnára nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest.

Eközben a lengyel káposztaimport ugrásszerű megemelkedett, 92 százalékkal 674,9 tonnára nőtt a behozatal.

Igazi vitaminbomba lapul a kamrákban.

A káposztafélék számos jótékony hatással bírnak, az európai étkezésben fontos élelmiszernek számítanak. Nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, rostokat. Magas vas- és kalciumtartalmuk mellett A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin is található bennük. Hozzájárulnak ezáltal az immunrendszer optimális működéséhez, elengedhetetlen a szerepük a vérképzésben, támogatják a szem egészségét, valamint részük van a bőr, a csontok és a fogak védelmében.

A káposztafélék köre igen gazdag: a fejes káposzta mellett ide tartozik a kelkáposzta, a karalábé, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, a leveles vagy a kínai kel. Az egyik legismertebb a fejes- és vörös káposzta, amely sokoldalúan felhasználható, nagy vitamin-, ásványisó- és rosttartalmú, az év bármely hónapjában, nyersen is fogyasztható zöldségféle. 

Az őszi téli időszak a káposztafélék igazi szezonja, a Márton-napi liba elképzelhetetlen a különböző káposztás köretek nélkül: párolt káposzta, savanyúkáposzta, káposztás krumpli. Karácsonykor jön a töltött káposzta, szilveszterkor a korhelyleves, az egész szezonban elérhető a disznótoros káposzta.

A jövő élelmiszere lehet a sütőtök, csak meg kell látni benne a lehetőséget

A sütőtök a Halloween hagyományos ünnepi étele, de valódi potenciálja táplálkozási és gyógyászati ​​előnyeiben rejlik. Viszonylag könnyen termeszthető, szívós, szárazságtűrő növény, amelyet nagyon alulértékelnek. Bővebben >>>