Írószerek, tollak, ceruzák, könyvek, füzetek, mappák, iskolatáska, tornaruha, kiegészítő eszközök – jellemzően hosszú a bevásárlólista az új tanév kezdetén nem csak itthon, hanem a német nyelvterületeken is, ahol tartományonként eltérő a becsengetési rend.

Míg Bajorországban még csak egy hete kezdődött a nyári szünidő és a családok vakációs üzemmódban vannak, addig például elsőként Észak-Rajna-Vesztfáliában a hét elején csengettek be, ezért a szülők már az írószerboltokat járják, hogy ellássák gyermekeiket az iskolakezdéshez szükséges tanszerekkel. A jövő héten Brémában, Alsó-Szászországban és Szász-Anhaltban is folytatódik az oktatás.

Jelentősen megugrott a tanszerek ára

A Szövetségi Statisztikai Hivatal németországi fogyasztói árindexe szerint a szülőknek idén lényegesen többet kell fizetniük az iskolai eszközökért, mint 2022-ben. Például az előző év júliusához képest 13,6 százalékkal lett magasabb a papírtermékek (füzetek, borítékok, írólapok) ára, míg a rajzeszközök, például a színes ceruzák, töltőtollak és festékes dobozok jelenleg 7,6 százalékkal kerülnek többe. A tankönyvek is drágábbak lettek 5,3 százalékkal, bár ez az emelkedés még a fogyasztói árak általános, 6,2 százalékos inflációja alatt van.

Az energiakiadások okoznak nyomorúságot

Emögött az áll, hogy nem kímélik a megemelkedett energiaköltségek a tankönyvpiacot sem, ahol többek között meredeken nőtt a fa és a cellulóz ára – ezt ugyanakkor a gyártók szerint csak kis mértékben befolyásolja, hogy jelenleg nem importálható fa Oroszországból és Ukrajnából. A papír alapanyagok nagykereskedelmi ára éves összevetésben 30 százalékkal ugrott meg tavaly októberben, és ugyan a drágulás üteme némiképp lassult, de folytatódott az idei nyár elején is. Az Iparszövetség a magas energiaárakat tette felelőssé a papírgyártók nyomorúságáért. 

A gázárak és az adók magasak, és jóval meghaladják a 2019-es szintet. Mindez jelentősen megdrágítja a németországi termelést – idézi a szervezet elnöke, Winfried Schaur szavait a Süddeutche Zeitung, aki kiemelte, hogy

szorgalmazzák az energiaigényes vállalatoknak bevezetendő kedvezményes díjakat az ipari áram felhasználásában.

A németországi cégeknek nagy szükségük van erre a tervezési biztonságra. Ha a politikusok nem lépnek fel, további terhet rónak a cégekre, amellyel veszélyeztetik az ágazatot – fogalmazott.

Szenvednek a fogyasztók, zsebbe nyúl az állam

Az iparhoz hasonlóan a fogyasztók is szenvednek az infációtól Németországban, ahol főként az alacsonyabb jövedelmű családokat érinti súlyosan az iskolai termékek magasabb ára.

A Szövetségi Családügyi Minisztérium ezen úgy igyekszik segíteni, hogy úgynevezett oktatási csomagot biztosít a rászorultaknak, amely támogatást azok a családok igényelhetik, akik családi pótlékban, szociális ellátásban vagy menedékkérői segélyben részesülnek. Ez gyermekenként és tanévenként 174 eurós állami támogatást jelent.

Emellett, annak érdekében, hogy a gyermekek – függetlenül a szüleik jövedelmétől – jó iskolai oktatásban részesülhessenek, több helyütt ingyenesen biztosítják a tankönyveket, bár nem országszerte. Az ingyenes ellátás csak Baden-Württembergben, Brémában és Észak-Rajna-Vesztfáliában érvényes, Bajorországban pedig csak korlátozásokkal.

Itthon is zajlik a bevásárlási szezon

Július végén szokásos módon idehaza is beindult az iskolai eszközök szezonális vására, amelynek során az infláció nem kíméli a szülők pénztárcáját, bár a lapunknak nyilatkozó áruházláncoknál folyamatos akciókkal, kedvezményes ajánlatokkal és széles választékkal igyekeznek csábítani a családokat. 

A legnagyobb roham a jövő héttől várható az üzletekben, az erős kereslet ugyanakkor még a szeptemberi, első iskolai héten is várhatóan érezhető lesz. Felmérésünk szerint idén a családok – őszi ruházat, sportcipő, iskolatáska nélkül, azaz alsó hangon – legalább 30-40 ezer forintos kiadással számolnak nebulónként, és például jellemző, hogy ugyan a szülők megérzik a plusz kiadást az augusztusi költségvetésükben, igyekeznek nem spórolni a minőségi termékeken.

Az áruházakban máris tanszer-dömping van, ismét lehet költekezni

Bár még javában tart a vakáció, sokan most élvezik a nyaralást, a diákok többsége pedig nem szívesen gondol a szeptemberi iskolakezdésre, az áruházláncok kínálatában sorra jelennek meg a legújabb tanszerek, füzetek, táskák, iskolai eszközök. A rutinosabb szülők a jövő héttől már megkezdik a beszerzéseket a következő tanévre. Bővebben >>>

(Thurzó Katalin)