Lengyelországban éves szinten gyorsult, havi összevetésben lassult az infláció februárban - a statisztikai hivatal szerdán közölt végleges adatai szerint. A februári éves szintű fogyasztói áremelkedés 18,4 százalékra gyorsult a januári 16,6 százalékról. Elemzői várakozások átlagában 18,7 százalék szerepelt a múlt hónapra.

  • Éves szinten a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára emelkedett a januári 20,6 százalék után.
  • A második legnagyobb drágulást a víz-, az áram- és a gázdíj, illetve az üzemanyagár együttese esetében jegyezték fel, 22,7 százalékost tavaly februárhoz viszonyítva a januári 21,6 százalékot követően.

Februárban a havi szintű fogyasztói áremelkedés 1,2 százalékra lassult a januári 2,5 százalékról. Elemzők 0,9 százalékos havi szintű inflációt vártak februárra. Lengyelországban 2022-ben 14,4 százalék volt az átlagos infláció.

Csökkent az energiahordozók drágulási üteme

Közben kijöttek a francia adatok is, ott 6,3 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés februárban éves szinten a januári 6 százalék után - ismertette a francia statisztikai hivatal szerdán végleges adatként.

Elemzők azzal számoltak, hogy a végleges adat megegyezik az előzetesen ismertetett 6,2 százalékkal.

Havi szinten februárban a fogyasztói áremelkedés 1,1 százalékra gyorsult a januári 0,4 százalékról. A korábban ismertetett előzetes adat 0,9 százalékról szólt.

Az infláció gyorsulását az élelmiszerek, a szolgáltatások és az iparcikkek árának az emelkedése okozta. Az élelmiszerárak 14,8 százalékkal nőttek februárban éves szinten az egy hónappal korábbi 13,3 százalékos emelkedés után. A szolgáltatások árnövekedése a januári 2,6 százalékról 3,0 százalékra, az iparcikkeké pedig 4,5 százalékról 4,7 százalékra gyorsult. Az energiahordozók drágulási üteme éves viszonylatban 14,1 százalékra mérséklődött a januári 16,3 százalékról.

Napjaink legégetőbb gazdasági kérdése a magas infláció, miközben az energiaárak már zuhannak. A kormány és a jegybank egyaránt letörné az inflációt, ha nem is értenek mindenben egyet. Vajon mi kell a sikerhez? Gulyás Gergelyt kérdeztük a Kormányinfón.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált (HICP) éves összevetésű árindex a januári 7 százalékról februárban 7,3 százalékra emelkedett az előzetesen számított 7,2 százalék növekedés helyett.

Spanyolországban gyorsult a fogyasztói árak emelkedése februárban

A spanyol statisztikai hivatal (INE) azt közölte, hogy az előzetes becslésben szereplő 6,1 százalék helyett 6,0 százalékra emelkedett az infláció éves összevetésben a januári 5,9 százalék után.

Az INE szerint a fogyasztói áremelkedés gyorsulását elsősorban az élelmiszerek árának növekedése okozta.

Februárban a fogyasztói árak 0,9 százalékkal emelkedtek januárhoz képest, amikor 0,2 százalékos havi csökkenést regisztráltak.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált éves fogyasztói árindex (HICP) 6,0 százalékra nőtt februárban Spanyolországban a januári 5,9 százalékról, havi összehasonlításban pedig 0,9 százalékra emelkedett februárban, miután januárban 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak. 

Kép: Reuters

Az energiaárak és élelmiszerárak nélküli maginfláció februárban 7,6 százalékra gyorsult a januári 7,5 százalék után.

Magyarországon negyedével nőttek az árak februárban

A KSH legfrissebb adatai szerint februárban 25,4 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest – januárban 27 éves csúcsot mértek a statisztikusok. Februárban csak az élelmiszerek 43,3 százalékkal drágultak egy év alatt.

Az euróövezet éves inflációs rátája egy tized százalékot javult az év második hónapjában, derül ki az Eurostat adataiból.  A februári adat 8,5 százalék, miután a januári 8,6 százalékos eredmény sokkal nagyobb visszaesést jelentett a tavaly decemberi 9,2 százalékhoz képest.

Az Európai Unió egészének éves inflációs adata valamivel kisebb mértékben csökkent decemberről januárra: 10,4 százalékról 10 százalékra mérséklődött, miközben egy évvel korábban csak 5,6 százalék volt.

Decemberhez képest az éves infláció 18 tagállamban csökkent, kilenc tagállamban pedig emelkedett.

Mint részletezik, a legalacsonyabb éves inflációs rátát Luxemburgban (5,8 százalék) mérték, a legmagasabbat pedig Magyarországon (26,2 százalék), Lettországban (21,4%) és Csehországban (19,1 százalék).