A legújabb Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a honvédelemért felelős miniszter által fenntartott többcélú szakképző intézmény tanulói ingyenes étkezést kapnának szeptember 1-jétől.

Ezen felül a kadétok havi ösztöndíját is megemelnék a kilencedik évfolyam második félévétől kezdődően, tanulmányi átlaguktól és képzési szintjüktől függően: 16 és 67 ezer forint közötti összegekben részesülnek. Az árvák ösztöndíja 69 ezer forintra emelkedik.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint az ösztöndíjak február 1-ig visszamenőleg módosulnak majd. Szalay-Bobrovinczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta, a fiatalok „egyre nagyobb számban mondanak igent a haza szolgálatára” és ezt a kormány támogatni akarja.

Néhány napja a honvédelmi miniszter bejelentette, hogy saját jogán több mint 700 ezres kezdőilletményt rendelt el azoknak, akik a Hiúz páncélozott harcijármű zászlóaljába jelentkeznek. Ez a 25 év alattiaknak akár nettó 600 ezer forintot is jelenthet.

A tervek szerint a honvédség állománya 2029-ig 2018 Hiúz harcijárművel bővül, melyből 172-őt Magyarországon fognak legyártani. Ősszel pedig a magyar lőszergyár munkaerejének toborzása is megkezdődhet.

Honvédelmi miniszter: Kisebbségi az álláspontunk, de érezhetően változik a hangulat

Magyarország és a NATO sem sodródhat bele az ukrajnai háborúba – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.