A home office-nak a nyilvánvaló előnyein túl komoly hátrányai is vannak. Az otthoni munkavégzés nincs jó hatással az ember testtartására, és akár krónikus fájdalmak kialakulásához is vezethet. Egy nagy-britanniai bútoráruház elmélyült a témában, és szakértők segítségével elkészítették a jövő home office dolgozójának 3D-s modelljét, derült ki a New York Post cikkéből, amit a Femina szemlézett.

Az eredmény megrázó lett.

Anna, a rettentő

A bútorcég Annának keresztelte el a megbízásukból alkotott modellt. Annán jól megfigyelhetők az otthoni munkavégzés káros fizikai hatásai. A háta például meggörbült a rossz testtartás miatt, ugyanis ha valaki otthonról dolgozik, gyakran nem használ rendes irodai széket, és a kanapén vagy az ágyban fekve dolgozik egész nap. A rossz tartás miatt idővel elferdülhet a gerince, és komoly terhelés érheti a nyakizmait, és ha ez elég sokáig fennáll, akkor tartós görbület is kialakulhat.

A szakértők azt javasolják, hogy az ülőmunkát végzők rendszeresen tartsanak szünetet, mozgassák át a testüket, és végezzenek nyújtó gyakorlatokat. Ezen felül nem árt egy jó kialakítású szék beszerzése, ami megfelelő tartást biztosít a hátnak, és amelyre kényelmesen ráhelyezhetők a karok gépelés közben. 

Rettenetes Anna ujjai a folyamatos gépeléstől, illetve az okostelefon- és egérhasználattól begörbültek, a szemei duzzadtak és vörösek, mert nem éri őket természetes fény, csak a képernyő sugárzása. 

A szemek megóvására a szakértők a 20-20-20-as szabályt javasolják: 20 percenként 20 másodpercre elfordulni a géptől, és egy 20 láb (nagyjából 6 méter) távolságra lévő objektumra fókuszálni.

Rettenetes Anna testalkatán jól látszódnak a mozgásszegény életmód és a rossz táplálkozás hatásai. Otthoni munkavégzéskor még kevesebbet mozog az ember, mint egyébként, hiszen még a munkahelyére sem kell eljutnia, ráadásul az otthoni rágcsálnivalók is ott vannak a közelében, amik nagy csábítást jelenthetnek. 

home office dolgozóknál éppen ezért különösen fontos a kiegyensúlyozott, tudatos étrend és a rendszeres sportolás.