Az NN Biztosító idén májusban készült felmérése szerint a megkérdezettek 69 százaléka azért fut, mert ezt tartja a testmozgás legegyszerűbb formájának, könnyen beépíthető a heti, havi rutinba és nem igényel komolyabb szervezést. Nőtt azoknak a száma is, akik másokat látva kaptak kedvet a futáshoz. 

A többség (76 százalék) az egészsége, fittsége megőrzése céljából, illetve annak rekreációs és relaxációs hatásai miatt (54 százalék) kezd el kocogni. 37 százalék direkt a futáson keresztül vezeti le extra energiáit, 34 százalékuk pedig fogyni szeretne.

A felmérés azt is megvizsgálta, hogy mennyit költünk a futásra: az elmúlt egy évben mintegy 70 százalékkal nőtt a költekezés a futással összefüggésben, egy átlagos magyar futó évi 86 ezret költ erre a mozgásformára – tekintetbe véve a forint-euró árfolyamot és az inflációt is.

Amíg 2022-ben egy átlagos futó 19 ezret, addig idén 32 ezret költött cipőre és ruházatra, versenyekre 25 ezret, és további 29 ezret egyéb, a mozgásformához kapcsolódó dolgokra.

Van, aki ennél többet költ, mégsem érzi soknak

A komolyabb futók, akik akár maratont vagy annál hosszabb távokat futnak, háromszor többet, évi 228 ezret fektetnek a sportba. Ezzel együtt a válaszadók fele úgy véli, nem kerül sokba a futás, és ezt szereti benne a legjobban.

Azt sem tudják az emberek, hol vannak a fáradtságtól, esély sincs az egészséges életre

Túl fáradtak az emberek ahhoz, hogy egészségesebben éljenek egy tanulmány szerint.