Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 májusában 12 százalékkal kisebb volt a termelés volumene, mint egy éve. Főként az épületek építése dőlt be, 13,6 százalékkal, de a speciális szaképítések és más építmények esetében is 11 százalékos a csökkenés. A megrendelések állománya is durván zsugorodott: 36,9 százalékkal a megkötött új szerződések, azon belül 48,5 százalékkal az épületek építésére vonatkozó szerződések száma csökkent, 11,9 százalékkal pedig az egyéb építmények építésére vonatkozóké – írja közleményében a PlanRadar.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által 150 vállalkozó bevonásával készült kutatás szerint a cégek 86 százaléka számít romló jövedelmezőségre a megrendelések hiánya miatt. 92 százalékuk ugyanakkor zavartalanul tudta beszerezni az építőanyagokat az év első felében. Ez azt jelenti, hogy a hiány gyakorlatilag megszűnt, vagyis csökkenhetnek a termékek árai.

A legtöbb vállalkozás feltalálja magát

A kereskedők a kutatás eredményei alapján a megoldást abban látják, hogy növelik az energiahatékonyságot, képzik a dolgozókat, bővítik a termékeket és a kapcsolódó szolgáltatásokat, illetve kihasználják a digitalizáció adta lehetőségeket.

A felmérés arra is rámutat, hogy a kereskedik egyharmada kénytelen létszámot csökkenteni, 8 százalékuk azonban a nehéz helyzet ellenére is bővítésben gondolkodik. Kétharmaduk az eddigiekhez hasonlóan vagy könnyebben talál szakképzett munkaerőt.

 

Folytatódnak az átverések, most az építőipar van terítéken

Minden harmadik magyar, aki építkezik vagy lakást újít fel a kóklerek áldozata lesz. Van, akinek a kára eléri a egymillió forintot is - derül ki egy kutatás adataiból.