Az autóipari beszállító Bosch jelentős létszámleépítést tervez hajtáslánc üzletágában a cég szóvivőjének hétfői bejelentése szerint, amellyel megerősítette az Automobilwoche korábbi beszámolóját.

A szóvivő elmondása szerint a baden-württembergi Feuerbach és Schwieberdingen telephelyeken a fejlesztés, az adminisztráció és az értékesítés területén akár 1500 fős létszámcsökkentésre is sor kerülhet.

A tervezett létszámcsökkentést az autóipar átalakulásával indokolta a szóvivő. Az elektromobilitásra való átállás középtávon alapjaiban rendezi át az egész ágazatot, magas kezdeti beruházásokat feltételez és csökkenő foglalkoztatási igénnyel jár. A világgazdaság gyengélkedése, a tartósan magas infláció és a negatív árfolyamhatások ezeket a kedvezőtlen kiindulófeltételeket csak tovább súlyosbítják.

A leépítésről a Bosch az üzemi tanácsokkal egyeztetve fogja meghozni a döntést a szóvivő elmondása szerint. A munkatársaknak más területeken való elhelyezést és a növekedési területekhez kapcsolódó képesítési programokat ajánlanak fel, de lehetőséget adnak korengedményes nyugdíjazásra vagy közös megegyezéssel az elbocsátásra is.

A szóvivő szerint a Bosch természetesen tartja magát a munkavállalók képviselőivel nyáron kötött jövőbeli megállapodáshoz, amely 2027 végéig kizárja a németországi beszállítói üzletág közel 80 ezer dolgozójának egyoldalú elbocsátását.

A magyarországi Bosch csoport több mint 18 ezer dolgozót foglalkoztat hazánkban, ezzel egy kiemelten fontos munkáltatónak számít az országban.

Olyan hírt kaptak a Spotify dolgozói, ami nem zene füleiknek

A svéd vállalat idén harmadik alkalommal bocsátott el dolgozókat, jelenleg 1500 alkalmazottal csökkent a létszám. Bővebben --->