Az észak-angliai kereskedelemmel foglalkozó cég által működtetett 28 üzlet közül kettő kivételével mindegyikben lesz személyzettel ellátott pénztár a vásárlói visszajelzések miatt. A Booths az első olyan nagy-britanniai szupermarket, amely elhagyja az elmúlt években egyre gyakoribbá váló önkiszolgáló kasszák használatát – írta meg a BBC.

Úgy gondoljuk, hogy a vásárlókat kiszolgáló kollégák jobb vásárlói élményt nyújtanak, ezért úgy döntöttünk, hogy üzleteink többségében megszüntetjük önkiszolgáló fizetést

– közölte a cég. Nigel Murray, a Booths ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy az ügyfeleik szerint az önkiszolgáló gépek lassúak, megbízhatatlanok lehetnek, és személytelenek.

Szeretünk emberekkel beszélgetni, a mesterséges intelligencia helyett a valódi intelligenciát választjuk

– tette hozzá.

Volt olyan ügyfél, aki szerint ez „szörnyű döntés volt", mert így most most sorbanállással és várakozással kell tölteni az időt, de volt, aki örült ennek, mert „a vásárlás unalmas, hétköznapi dolog, és úgy gondolja, hogy ha a személyzet ott van, és cseveghetnek, az csak jobbá teszi a helyzetet."

Az önkiszolgáló pénztár gondolata egyébként az automata bankautomata feltalálásával kezdődött 1967-ben. Néhány évtizeddel később az önkiszolgáló kasszát David R. Humble találta fel, 1984-ben Dél-Floridában, egy hosszú élelmiszerbolt-pénztári sorban állás ihlette meg. A kasszák az 1990-es években váltak népszerűvé, és 2013-ra már több mint 200 000 volt a boltokban világszerte, és számuk 2021-re elérte a 325 000-et.

Egy önkiszolgáló kassza képes 60 százalékkal gyorsabb tud lenni egy jó pénztárosnál.

Ez azt jelenti, hogy már két ilyen automata berendezés képes növelni az áteresztőképességet úgy, hogy a munkaerőigényt is csökkenti, illetve segít, hogy a dolgozók más feladatokat lássanak el az adott boltokban – nyilatkozta korábban a fejlesztő, Laurel Számítástechnikai Kft. tulajdonosa.

Nem mindenki díjazza az automata kasszát.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu modern munkavállalói érdekképviselet elnöke az Economxnak júliusban azt nyilatkozta, a munkaerőhiányt a magyar élelmiszerláncoknál úgy is próbálják orvosolni, hogy egyre több az automatizált vásárlási folyamat, például az automata kasszák elterjedése, ám ez a vásárlók és a dolgozók visszajelzései alapán nem minden esetben arat osztatlan sikereket.

Értjük a beruházások lényegét, ám az automatizált fizetési rendszerek napi működése során állandóak a fennakadások. Kisebb tételű vásárlás esetén, ha például nincs alkohol vagy akciózott termék a kosárban, még gyors is lehet a folyamat, ám egy nagyobb, családi bevásárlás során a vevő tízből nyolc esetben nem tudja önállóan lebonyolítani az önkiszolgáló fizetési folyamatot.

 

Rámutatott, szinte biztos, hogy valami miatt elakad, amiért segítségül kell hívnia az ügyeletes pénztáros kollégát, aki így a műszak során lényegében folyamatosan ugrál, készenlétben van. Megjegyezte azt is, hogy az önkiszolgáló kasszákkal a cégek spórolnak a munkaerőköltségen, azonban sok esetben látványosan sérül a vásárlási élmény is, ami egy-egy cégnél tapasztalt rossz benyomás után sokakat meggondolásra késztet a fokozott piaci versenyben.

Emberi ürülék boríthatja a boltok önkiszolgáló pénztárait

Egy lehangoló kísérlet azt bizonyította, hogy mennyire mocskosak lehetnek olyan mindennapos közösségi használati tárgyaink, mint amilyen például a bolti önkiszolgáló pénztár, a mozgólépcső kapaszkodó korlátja, vagy éppen az irodai számítógép billentyűzete. Bővebben >>>