A válságos és háborús időszakban nem meglepő, hogy a lakosság aranyfelvásárlásba kezd. Magyarországon kevesen veszik számításba az aranyat mint befektetési lehetőséget, ennek ellenére mi sem vagyunk kivétel: az elmúlt évben nagyjából 100 milliárd forintos volt a fizikai aranypiac forgalma idehaza – írja a Népszava.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, a tavalyi aranyeladások még a kiemelkedőnek számító 2011-es év forgalmát is jelentősen meghaladták. Emiatt nagy mennyiségben kellett nemesfémet importálni, de mára a kiegyenlítődött a piac a felvásárlási és az eladási oldalon is. A jegybank kamatemelései miatt az aranyvásárlások szintje a tavalyi felére visszaesett, többen már inkább állampapírokba fektetnek.

A szakember szerint az aranybefektetők többsége pánikvásárló, ami nem szerencsés, mivel a befektetők ilyenkor drágán veszik az aranyat, és ha rájönnek, hogy túlköltekeztek és pénzre volna szükségük, veszteségesen jönnek ki az üzletből.

A befektetési időhorizont azonban 5-6 év is lehet az arany esetén.

Alternatív megoldás

Juhász Gergely megemlítette, az aranyvásárlást menekülő befektetésnek is nevezik, ennek kapcsán megjegyzi, hogy a Covid-19 előtt a nemesfém grammonként 15-16 ezer forint volt, ez mára 22 ezer forint lett. De a forint gyengülése és az infláció okozta félelmek után volt, aki 25 ezer forintért vette az aranyat grammonként.

Az arany iránt globálisan is megnőtt a kereset, a koronavírus-járvány mellett az orosz-ukrán háború, az oroszok kizárása a SWIFT-rendszerből mind hozzájárultak ehhez. Ráadásul nem csak a magánszemélyek, de a jegybankok is elkezdték aranytartalékra cserélni a dollárt.

A szakértő leszögezi, hogy magánbefektetők is vásárolnak aranyat, ha a reálkamatok hozama alacsonyabb, vagy épp veszteséges. Ugyanezt teszik a megoldást választják akkor is, ha az állampapírokkal történik ugyanez. Juhász Gergely ugyanakkor kiemeli, hogy nincs túl szoros összefüggés a reálkamatok szintje és az aranyvásárlás között, bármelyik ország piacáról is legyen szó.

 

 

 

Most szólunk, hamarosan kiadós aranydrágulás következhet

Szűk sávba került az arany ára az utóbbi időben, ugyanakkor egy olyan jellegzetes formáció alakult ki az árfolyamgörbén, amely gyakran nagy emelkedést jelez előre. Bővebben --->