A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint szinte biztosan kijelenthető, hogy ezúttal is változatlanul hagyja az amerikai jegybank a kamatszintet. Ugyanakkor lesznek izgalmak, hiszen megjelenik a friss makrogazdasági előrejelzés, és a jegybankárok kamatvárakozását tükröző dot plot ábra. Utóbbi lehet inkább érdekes, a legutóbbi, decemberi felmérés szerint a dot plot mediánja összesen 75 bázispontos kamatvágást mutatott az idei évre.

Amennyiben legalább két jegybankár 50 bázispontra módosítja a várható kamatvágásokat, a medián is tolódna, ez pedig dollárerősödést hozna, mivel meglepetést okozna a piaci szereplők körében

 

– világított rá Varga Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint az elmúlt időszakban megjelent inflációs adatok alapján van esély erre a mozzanatra, mivel rendre a várakozások felett alakult az éves bázison számított áremelkedési ütem az Egyesült Államokban, legutóbb 3,2 százalék volt. Elsősorban tehát a dot plot ábra alakulása mozgathatja majd a piacokat, valamint hogy a kamatdöntést követően beszédében Jerome Powell jegybankelnök mennyire laza vagy épp szigorú hangnemet üt majd meg.

A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell.
A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell.
Kép: Getty Images / Tom Williams

Mikor vághat leghamarabb kamatot a Fed?

A szakértők szerint várhatóan vagy a június 12-i, vagy a július 31-i kamatdöntő ülésen kerülhet sor az első, 25 bázispontos kamatvágásra.

Ha a júniusi ülésen vágna kamatot a Fed, az új előrejelzés publikációja miatt hitelesebb lenne, és könnyebb lenne kommunikálni a lépést, azonban előfordulhat, hogy még inkább kivár a jegybank, hogy tovább enyhült-e az infláció

– véli Molnár Dániel. A Makronóm Intézet szenior elemzője szerint a legutóbbi termelői ár adatok is meglepetést okoztak, amely azt jelzi, hogy nem sikerült még teljesen legyőzni az inflációt, amely kivárásra ösztönözheti a jegybankot. A Fed által kifejezetten figyelt PCE inflációs mutató viszont januárban 2,4 százalék volt, összhangban az elemzői várakozásokkal. Ugyanígy a munkaerőpiac is ellenállóbbnak bizonyult a várakozásoknál a magas kamatkörnyezet ellenére is: a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban tovább emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta továbbra is alacsony, 3,9 százalék.

Hogyan mozoghat a forint?


A kérdés, hogy a Fed mennyire tudja meglepni a piacokat a kommunikációjával és a kamatpályával.

Egy vártnál lazább hangnem gyengítheti a dollárt és így erősítheti a forint árfolyamát,

miközben a kockázatok hangsúlyozása, a kamatcsökkentések későbbre tolódása ellenkező hatást válthat ki – jelezte Molnár. Varga rámutatott, hogy az év vége óta jelentősen gyengült a forint a dollárhoz képest, a 345-350 közötti szintekről 360 fölé emelkedett az árfolyam.
A forint kamatelőnye is csökkent, mivel az MNB az idei évben eddig 175 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, miközben az Egyesült Államokban változatlan a ráta.

Jöhet a 400 forint feletti euró


A kamatkülönbözet fokozatos csökkenésével egyre kisebb a forint vonzereje a külföldi befektetők számára, mely az elmúlt hónapokban erős támaszt is nyújtott az árfolyamnak. A carry trade pozíciók további leépülése várható, de ebben a folyamatban is fontos tényező lesz, hogy az EKB és a Fed mikor kezd kamatcsökkentésbe.  

A következő hetekben, hónapokban jó esély van rá, hogy tovább gyengül a forint, az euróval szemben a 400 feletti tartományt is meglátogathatja a jegyzés

– jelezte előre Varga, aki szerint majd a második negyedévben, amikor az MNB várhatóan lassítja a kamatvágási ciklus ütemét, illetve egyre közelebb kerül az EKB és a Fed kamatvágási ciklusának megindítása, korrekció indulhat. Az Equilor év végére továbbra is 390-400 forintos euróárfolyamot vár.

Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, mi az a carry trade, és miért fontos a forintárfolyam szempontjából. Az elemzést ide kattintva érheti el.