Nemrég, hét közben egy különös és fontos világnapot ünnepeltünk, ugyanis az ENSZ közgyűlés éppen két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy július 25-ét nyilvánítja a Vízbefulladás Megelőzésének Napjává nyilvánítja, tekintettel arra, hogy globálisan ez az egyik vezető halálok a fiatal, 1-24 éves korosztály körében. 

Hatalmas nyári veszély

Évente világszerte legalább 350 ezer ember fullad vízbe, és ennek a rengeteg áldozatnak a fele gyermek, és bár sok esetben a fuldoklás nem végződik ugyan halállal, de súlyos következményekkel jár, hiszen az oxigénhiányos állapot következtében jelentős mértékben sérülhet az agy.

A vízbe fulladás bárkit érinthet: a csecsemők leggyakrabban otthon, a fürdőkádba fulladnak bele, míg a kisgyermekek kerti és strandmedencékbe, a tinédzsereknél és a fiatal felnőtteknél pedig a legnagyobb veszélyt a természetes vizek jelentik, e korosztály képviselői azok, akik a legtöbbször tavakba, folyókba fulladnak bele.

Ráadásul az általános vélekedéssel ellentétben a vízbe fúlás az esetek legnagyobb részében csendes történés: az áldozat sokszor egyszerűen elmerül, és csak az eltűnését veszik észre, magát a baj bekövetkeztét nem.

A vízbiztos úszás

A vízbiztos úszás annyit tesz, hogy a mély vízbe ugrást követően az úszó kapkodás és pánik nélkül szépen feljön a víz színére, és valamelyik úszásnemben legalább 25 métert úszik – így fogalmazott egy, a wmn-nek adott interjúban Tóth Ákos, a Testnevelési Egyetem úszás- és vízisport tanszékének címzetes egyetemi tanára, hozzátéve, hogy a vízi balesetek, tragédiák legtöbb esetben abból adódnak, hogy a strandolók biztos tudás nélkül nem tartják be a szabályokat, fegyelmezetlenek, esetleg vagánykodnak.

A tragédia megelőzhető

Visszatérve a vízbefulladás megelőzésének napjára, bár ennek a fontosságára a periféria országaiban történő vízbefulladások nagy száma hívta fel a figyelmet, Magyarországon a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is fontosnak tartja ezt a napot, mivel a szervezet tagjai rendszeresen szemtanúi olyan tragédiáknak, amelyek odafigyeléssel, tudatossággal elkerülhetőek lettek volna – írja közösségi oldalán a VMSZ.

Vízimentők már pedig vannak

A fizetős strandokon július 1-től augusztus 31-ig kötelező vízimentőket alkalmazni, csakhogy a szolgáltatás naponta akár bruttó 43 ezer forintba is kerülhet a megbízónak, ezért nehezen tudják kigazdálkodni a pénzt az életmentők munkájára a balatoni települések.

Ám a hírekkel ellentétben összességében még sincs kevesebb strandi mentő a Balaton környékén, mert bizonyos önkormányzatok területén idén nyáron nem a VMSZ munkatársai látják el a feladatot, hanem más vállalkozások. Erről az InfoRádióban Bagyó Sándor, az egyesület elnöke nyilatkozott, azt hangsúlyozva, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is számos strandüzemeltető gondolja úgy, hogy ez a szolgáltatás akkor sem hiányozhat a kínálatából, ha az adott strandon éppen nem kötelező vízimentőt alkalmazni.

A vízimentők vezetőjének szavait alátámasztják a SONLINE Somogy Vármegyei Hírportál által megkérdezett Balaton-parti polgármesterek is, akik arról számoltak be, hogy azért szerződtek másokkal, mert a VMSZ nem tudott embert biztosítani a szezonra.

Rekordot döntöttek a vízimentők: az eddigi legtöbb embert kellett kimenteni a Balatonból

Idén még nem kerültek annyian bajba a tavon egyetlen nap alatt, mint július 24-én, hétfőn, amikor a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 9 esetben 32 embert mentettek ki a vízből. Bővebben

A strandbelépő ára tartalmazza a szolgáltatást

Druskóczi Tünde, Balatonberény polgármestere a lapnak elmondta, hogy az önkormányzat tavaly még két helyre rendelt vízimentőket, idén azonban már csak a közösségi strandra, ahol két vízimentő reggel 8 órától este 6 óráig dolgozik, és egy ilyen tíz órás műszak naponta, fejenként 33 ezer 950 forint plusz áfába kerül a polgármesteri hivatalnak. A település több mint hatvan napra kérte a szolgáltatást a VMSZ-től, amiért több mint 5 millió forintot kell fizetniük. A település vezetője hozzátette, hogy a VMSZ a tavalyi hoz képest 30 százalékkal emelt a tarifán, ezért is emelték meg a felnőtt strandbelépő árát 900-ról 1200 forintra. 

Balatonfenyvesen a központi strandon van szükség vízimentőkre. Lombár Gábor, a község polgármestere elmondta, idén is a VMSZ-től rendeltek vízimentőket, azonban azt a választ kapták, hogy nem tudnak biztosítani szakembert. Azonban a szezonkezdésre muszáj volt alkalmazniuk vízimentőt, ezért más vállalkozást bíztak meg a feladattal. 

Balatonföldváron is hasonló problémával találkoztak nyár elején. Holovits Huba, a település polgármestere azt mondja, azt a tájékoztatást kapták a vízimentőktől, hogy kevés a rendelkezésre álló szakember, ezért nem tudnak senkit sem biztosítani, ezért a Keleti és a Nyugati strandon a vízimentő-képesítéssel rendelkező sportszerkölcsönzősök látják el a napi szolgálatot. 

Koszt nincs, kvártély és fizetés akad

Balatonbogláron a központi Platán strandon dolgoznak a VMSZ munkatársai. Mészáros Miklós polgármester elmondása szerint a vízimentő-szolgáltatás sokmilliós díját az idei évtől a parkolójegy-bevételből is finanszírozzák. Fonyódon tavaly még három helyen, idén viszont már csak kettőn, a bélatelepi és a városi strandon dolgoznak a VMSZ vízimentői. 

Hidvégi József, Fonyód polgármestere azt állítja, hogy június 15-e és augusztus 31-e között majdnem 3 millió forintba kerül strandonként a vízimentő-szolgáltatás, ráadásul a dolgozóknak szállást is kell biztosítaniuk. A városvezető tájékoztatása szerint a Panoráma strandon idén a vízibicikli-kölcsönzős látja el a vízimentői feladatokat.

Jótanácsok vízbe merészkedés előtt

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata mindenki figyelmébe ajánl néhány alapvetően megszívlelendő gondolatot, mielőtt vízbe menne:

  • Muszáj bemennem a mély vízbe ahhoz, hogy jól érezzem magam?
  • Tényleg nem lehet várni azzal a sörrel addig, amíg elmegyek a strandról?
  • Biztos nem lehet egy órát a parton pihenni a lángos és a 3 gombóc fagyi után?
  • Nem tudjuk elég hangosan mondani: GYERMEKET NEM HAGYUNK FELÜGYELET NÉLKÜL sem a vízben, sem a parton.
  • Valóban olyan nehéz megjegyezni, hogy mindig be kell mosakodni, mielőtt a partról vagy a strandeszközről a vízbe vetjük magunkat? 
  • Ugye, hogy mentőmellényben is nagyon jó evezni, vitorlázni? 
  • A mobiltelefonomnak van vízálló tokja? Vagy tudok kölcsönkérni valakitől, mielőtt SUP-ozni megyek?
  • Mennyire mély a víz, ahova ugrani készülök? Nincs a víz alatt valami, ami sérülést okozhat?

 

Kép: Facebook, VMSZ

Sok vízimentő egyetért abban, hogy a biztos úszástudás önmagában semmit sem jelent, hiszen nyílt vízen egy jó úszót is érhet váratlan helyzet, ezért mindenkit arra kérnek, tartsa be az előírásokat.