A múlt heti vihar miatt egy lámacsikó és három kismalac is elpusztul, sátrak dőltek a mintegy 32 hektáros terület számos szegletére, és mintegy hatvan-hetven kidőlt fa miatt haladéktalanul meg kellett szüntetni az életveszélyes helyzeteket – mondta el a Napi.hu-nak ifj. Richter József alapító tulajdonos.

A 32 hektáron elterülő parkban a villamos felsővezetékeket is megtépázta a szél, emiatt áram sem volt. A park munkatársai a vihar elmúlta óta megfeszített erővel dolgoztak azon, hogy ismét megnyithasson a létesítmény.

Az orkánerejű szél mintegy hatvan-hetven fát tövestől csavart ki a park területén, a legnagyobb károkat az állatsimogató területén szenvedte el a park, ahol kerítéseket zúztak szét a kidőlő fák, és a kifutók a vihar után életveszélyesek voltak.

A többségük átvészelte

A parkban élő mintegy 300 állat többsége épségben átvészelte a tomboló vihart, a fák a már említett lámacsikót és kismalacokat azonban sajnálatos módon megölték.

Az elefántok és a zsiráfok istállóban voltak, a kengurukat pedig fedett helyre menekítették, illetve a tigrisek is zárt helyen tartózkodtak, így nekik nem esett bajuk, és szökés sem történt.

A park létrehozásának racionális indoka

Az uniós tagállamok kétharmadában már betiltották, vagy részben betiltották a vadállatok cirkuszi szereplését, és nyilvánvaló, a folyamat visszafordíthatatlan. Ezt ismerte fel a Magyar Nemzeti Cirkusz, amelynek vezetői a hét generáció óta a cirkusz világában élő és dolgozó Richter-család tagjai, és ezért hozták létre a Richter Safari Parkot.

A Safari Park helyszínének kiválasztásakor elsődleges szempont volt, hogy biztosítani tudják az összes vadállat számára az ideális környezetet, ahol természet közeli, tágas területen, kellemesen élhetik mindennapjaikat, miközben a közönséggel való kapcsolatuk is megmarad.

A parkban jelenleg 300 állat van, tigrisek, oroszlánok, elefántok, zsiráfok, tevék, lámák, zebrák… A terület óriási, 32 hektáros, amelyhez négyhektáros alapterületű tó is tartozik, mindez megtekinthető a harminc méter magas óriáskerékről, a Safari Eye-ról, vagy az autós szafari keretében, ahol bármikor meg lehet állni és megsimogatni egy kengurut.

De van élménypark, játszótér, állatsimogató, artista sátor, elefánt tréning, vagyis igyekeznek komplex szolgáltatást nyújtani.

Hat tigris és két oroszlán érkezett

Nemrégiben egy olaszországi cirkuszból hat tigris és két oroszlán érkezett, nekik külön kifutójuk van, és óriási élmény a látogatóknak, hogy egy speciális, rácsos járművel közéjük is be lehet menni.

A hagyományos cirkuszokhoz hasonlóan egy szafari park fenntartásánál is nagyon oda kell figyelni. Ifj. Richter József szerint gondoljunk csak bele, egy oroszlán, egy tigris naponta megeszik 15-20 kilogramm húst.

A növényevő állatok napi 5-6 bála szénát „tüntetnek el”, és a kukorica, zab, sárgarépa és egyéb termények árai is az egekbe szöktek az elmúlt időszakban.