A tizennyolc vidéki vármegyeszékhelyből tíz esetében haladta meg az éves, országosan 27 százalékos arányt a befektetői aktivitás 2022-ben. A nagy beruházási hajlandóság miatt Debrecen lett a befektetők kedvence a keleti országrészen, nyugaton pedig Kaposvár volt a legkeresettebb.

2022 gazdasági és politikai eseményeinek hatására az ingatlanpiaci tranzakciószámok az elmúlt év második negyedévétől kezdve mutattak fokozatos enyhülést a globális ingatlanpiacon:

Az országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózat adatai alapján a vevői motivációt a hazánkban zárult eladások 27 százalékban a befektetési szándék adta a tavalyi évben, a vidéki területeket külön vizsgálva az éves átlag 23,5 százalék volt. 2023 eddigi eladásai alapján szinte azonos, 23 százalékos volt a fővároson kívüli befektetői aktivitás

– közölte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A települések több mint felénél meghaladta az országos átlagot a befektetői kedv, két településen pedig éppen megegyezik az átlag 27 százalékkal a nem saját célra vásárlók aránya. Kaposvár esetében ez 40 százalék feletti, Zalaegerszegen, Tatabányán és Szombathelyen meghaladja 30 százalékot, Győrben pedig 29 százalék a befektetők aránya.

Keleten Debrecen vezeti a listát: a 2022-ben köttetett adásvételek 46 százaléka nem saját célú vásárlás volt, annak ellenére, hogy az eladók itt kérnek a legtöbbet az ingatlanokért. 

Négyzetméterenként csaknem 740 ezer forintért árulják a lakásokat, az átlagos ingatlanbefektetésre szánt összeg 40 millió forint, míg az átlagos ingatlanméret 53 négyzetméter volt tavaly.

A nagyobb beruházásoknak otthont adó települések mellett nem meglepő, hogy kiugró a befektetői motivációjú vásárlások aránya azokban a városokban, ahol a felsőoktatási intézmények hallgatóinak köszönhetően aktívabban pörög a bérleti piac. Kiemelkedő, 30% feletti arányban szerződtek a vevők befektetési céllal Pécsen, Szegeden, Kecskeméten és Békéscsabán is.

− mondta a szakértő. Állítását az is igazolja, hogy további két egyetemvárosban, Miskolcon és Nyíregyházán is pont az országos átlaggal megegyező a befektetői arány.

A legkedvezőbb árakkal a népszerű vármegyeszékhelyek közül Békéscsabán találkozhatunk, ahol 260 ezer forint is elég lehet egy négyzetméterre. Átlagosan 16 millió forintból már vásárolhatunk 60 négyzetméteres ingatlanokat.

Benedikt Károly szerint azok számára, akik kevesebb megtakarítással rendelkeznek, érdemes lehet a főváros helyett vidéken, vármegyeszékhelyeken ingatlanba fektetni, hiszen így több mint 30 millióval kevesebből lehet jó befektetéshez jutni.