biztonságpolitikával, az energiagazdálkodással és a nemzetpolitikával kapcsolatos témák kapnak kiemelt hangsúlyt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) egyébként egyre bővülő programkínálatában – közölték keddi csíkszeredai sajtóértekezletükön a székelyföldi Tusnádfürdőn július 18. és 23. közötti rendeszvénysorozat erdélyi szervezői.

A 32. Tusványost „A béke ideje” mottóval rendezi meg az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány. A jelmondat a Kárpát-medence közvetlen szomszédságában több mint egy éve zajló háborúra, a társadalom békevágyára utal, ugyanakkor a „tusványosi életérzés” kifejezője is, a vitakultúrájáról híressé vált szabadegyetemen ugyanis mindig képesek voltak egy asztalhoz ülni az időszerű közéleti viták ellentétes álláspontot képviselő szereplői – magyarázta Sándor Krisztina, a rendezvény politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke.

A békére tárgyalás útján van lehetőség, erre Tusványos jó példa

– szögezte le a programfelelős.

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő Tusványos idén is a megszokott „sarokpontok” köré épül. A koncertprogram jövő keddi indulását követően szerdán délelőtt tartják meg a közéleti programok hivatalos megnyitóját Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, valamint az alapítók – Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) alelnöke és Butyka Zsolt, a házigazda Tusnádfürdő polgármestere – részvételével.

Idén sem marad el a Lőrincz Csaba-sátorban megtartandó pénteki nemzetpolitikai kerekasztal, amelyen a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetői vesznek részt.

Szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az EMNT elnöke tart előadást.

A pódiumbeszélgetéseken, tematikus vitákon a magyar kormányzat számos képviselője – több miniszter, számos államtitkár, miniszteri biztos, intézményvezető – és több volt romániai kormánytisztviselő vesz részt.

Orbán Viktor temette a Nyugatot és féltette a békét

Orbán Viktor a tavalyi fesztiválon arról beszélt, hogy szerinte a Nyugat már nemcsak az ideológiai háborúban áll vesztésre, hanem a gazdasági világban is. Féltette a Kárpát-medencét is attól, hogy kevés magyar születik, mint ahány meghal. A rezsicsökkentést szerinte a háború sodorta el, míg Magyarország az EU nettó befizetője lehet.