parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek a múlt héten elhunyt Alföldi Albert (MSZP) volt országgyűlési képviselőről.

A napirend előtti felszólalások után mintegy három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

Lefolytatják tizenegy előterjesztés bizottsági jelentésének és összegző módosító javaslatainak vitáit: 

  • a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadása, valamint jövő évi költségvetéséről,
  • a 2022-es központi költségvetés végrehajtásáról,
  • a jövő évi adótörvények és a globális minimumadót szabályozó törvényjavaslatról,
  • és arról az indítványról, amely kiterjesztené az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről szóló nemzetközi egyezményben biztosított kiváltságokat, mentességeket és könnyítéseket a World Aquatics Magyarországon működő intézményeire. A Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetség székhelye a svájci Lausanne-ból költözik Budapestre.  

Vita lesz a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavalatról, amely lehetővé teszi az állam tulajdonában álló egyes kastélyok, kúriák, udvarházak tulajdonjogának ingyenes átruházását vagy vagyonkezelésbe adását.

A képviselők megvitatják a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítását, amely lehetővé tenné, hogy eltérő vízdíjat fizessenek a lakossági és a nem lakossági felhasználók, továbbá hogy a miniszter országosan egységes víz- és csatornadíjat állapítson meg a nem lakossági területen.

Változhatnak a nem lakossági felhasználók vízdíjai

A Főváros és a főpolgármester követelésére a kormány olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely megteremti a lehetőségét a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazásának - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Bővebben >>>