A kérdéses történelemtankönyvet Vlagyimir Megyinszkij, Vlagyimir Putyin elnök tanácsadója írta 11. évfolyamos diákok számára. A ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrált kötet a nyugati titkosszolgálatok által irányított fasiszta lázadásnak állítja be 1956-ot, és hibának nevezi a szovjetek 1990-es kivonulását Magyarországról – számolt be az Infostart

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnökhelyettese az InfoRádióban úgy fogalmazott magyar szempontból kétségtelenül történelemhamisítás, ami az orosz történelemtankönyvben áll. A magyar szabadság, ahogyan az 1990-es emléktörvény forgalmaz, az 1956-os események mártírok véréből fakadt – tette hozzá.

Ez olyan, mint amikor nem engedtünk a 48-ból, nem engedünk az 56-ból sem. Ez egy ilyen alapkő. Az egész 20. századunk '56 körül forog, az a tengely!

Sorban háborodnak fel a magyar intézmények

Az új orosz történelemtankönyvet a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója is felháborítónak tartja. Demeter Szilárd a Telex megkeresésére azt írta: „Az embertelen diktatúrák attól még embertelenek és diktatúrák maradnak, hogy valakik utólagosan elkezdik kozmetikázni. 1956-ot nevezték már ellenforradalomnak is (ráadásul magyarok), az is a hőseink meggyalázása volt.”

„Az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmünk egyik legdicsőbb fejezete: ez megingathatatlan a magyar emberek szívében és lelkében!” – áll a XX. Század Intézet Facebook-bejegyzésében, amihez egy korabeli képet is csatoltak.

A Történelemtanárok Egyletének (TTE) alelnöke, Repárszky Ildikó az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta, hogy ez a tankönyv annak a jele, hogy

Oroszország magára még mindig birodalomként, Közép-Kelet-Európára pedig a saját érdekszférájaként tekint.

Sz. Bíró Zoltán történész a 24.hu-nak fejtette ki az álláspontját: „A külügyminiszternek minimum be kellene kéretnie az orosz nagykövetet, és elmondania neki, hogy Magyarország nem ért egyet a tankönyv történelemhamisításával, és kifejeznie, hogy sok magyar érzékenységét is sértik az ott leírtak.”

Az esetet az ellenzéki pártok sem hagyták szó nélkül

A Demokratikus Koalíció nevében Rónai Sándor nyílt levelet intézett Oroszország budapesti nagykövetéhez, amiben történelemhamisítással vádolja meg a tankönyv szerzőjét, a Momentum elnöke pedig írásbeli kérdést tett fel a külgazdasági és külügyminiszternek, amellyel azt akarja elérni, hogy Szijjártó Péter kéresse be a minisztériumba az orosz nagykövetet, akinek a párt Terror Háza-belépőt ajánlott fel.

A Jobbik nevében Brenner Koloman parlamenti frakcióvezető-helyettes, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szólította fel a külügyminisztert, hogy kéresse be Oroszország nagykövetét a hivatalába és a diplomáciában szokásos tiltakozójegyzéket is adjon át neki, amiben kifejezzük azt a véleményünket, hogy a kommunista Szovjetunió ideológiáját tükrözi ez a tankönyv.

Senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről

– idézte Karácsony Gergely a magyar külügyminiszter hét évvel ezelőtti mondatát, ami egy hasonló ügy kapcsán hangzott el, majd hozzátette, hogy „a hallgatás beismerés, a kiállás kötelesség”.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nevében a kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár kommentálta az ügyet.

„1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel” – nyilatkozta Menczer Tamás az Origónak.