Bakondi György azt mondta: az EU súlyosan elhibázott migrációs politikája 2015 óta olyan helyzetet teremtett, hogy ismeretlen személyazonosságú emberek nagy tömege – évente csaknem egymillióan – a szervezett bűnözéshez tartozó embercsempész bandák segítségével, pénzért, nem az unió tagállamainak döntése alapján juthat be Európába.

Ezt súlyos következményekkel járó, és mind a mai napig tartó tendenciának nevezte, hiszen az uniós döntések még mindig arról szólnak, hogy javítani kell a kitoloncolások hatásosságát. Ezzel szemben a határőrizet támogatása helyett a kitoloncolási nehézségekkel küzdő országok migránslétszámából adnának Magyarországnak, akiket több tízezer fős nagy táborokban – migránsgettókban – kellene elhelyezni, tette hozzá.

Bakondi György felelevenítette: a déli határszakasz túloldalán, Szerbiában a migránsok előbb csak késekkel, botokkal estek egymásnak, aztán pisztolyokkal, majd kézigránátokkal, géppisztolyokkal. Eleinte csak külterületeken zajlottak ilyen összecsapások, majd a lakóterületeken is, sőt egy migráció ellen felszólaló ember házát megtámadták kézigránáttal, és eljutottunk odáig, hogy a határtérségben is tüzet nyitottak magyar-szerb rendőrjárőrre – mutatott rá a helyzet romlására.

A belbiztonsági főtanácsadó tájékoztatása szerint ezek a különböző nemzetiségű – marokkói, szír, afgán, török, és más nemzethez tartozó – bűnözők által működtetett embercsempész csoportok először egymással harcoltak területek felügyeletéért vagy megtartásáért. Aztán az afgánok többségbe kerültek, elkezdtek pénzt kérni az áthaladásért a többiektől is – jegyezte meg.

Arról is beszélt: Szerbia komoly rendőri létszámot vezényelt a térségbe, de eddig az elfogottakat nyílt táborokba vitték, ahonnan azok visszaindultak a határtérségbe. Jelezte: van egy eltolódás is Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia irányába.

A nyomás azonban továbbra is fokozódik: 172 ezer felett van a magyar hatóságok által elfogott migránsok száma, és ezernél több embercsempész ellen indult büntetőeljárás – mondta.

Bakondi György kiemelte: az új migrációs paktummal kapcsolatban Magyarországot érő nagy nyomás és a határtérségben tapasztalható tarthatatlan helyzet miatt a kormány egy nemzeti konzultációban kikéri a magyarok véleményét a migráció kérdésében is.