A műszaki átadás-átvétel még zajlik, de már megnyitott a forgalom előtt a megújított Arany János utca, amely Magyarország első klímatudatos utcája – közölte Budapest-Belváros Önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

Vadszőlővel futtatott megálló

Létrehoztak egy a városi környezetet jól tűrő, ugyanakkor nagy zöldfelületet képező és gyorsan növő, vadszőlő fajtákkal befuttatott buszvárót, új, biztonságos gyalogos-átkelőhelyet, a járdát szélesítették és egy szintbe helyezték az útpályával, ezáltal megteremtve a kényelmes és akadálymentes közlekedés feltételeit a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedőknek, gondoskodtak a megfelelő kerékpáros-infrastruktúra kialakításáról és arra is ügyeltek, hogy mindez a lehető legkevesebb gépjárműparkolóhely-veszteséggel járjon

Hatalmas lombozat

A faültetésről közölték, hogy a fák városi környezethez való alkalmazkodását támogató ültetési rendszereket alkalmaztak, amelyeknek köszönhetően a csapadékvíz behatolhat a fák gyökérzónájába, és ott el is tárolódhat, a talaj így stabilan porózus marad, a fák pedig egészséges, városi környezetben szokatlanul nagy gyökérzetet és lombozatot fejleszthetnek.

A fák öntözését segíti az esővízgyűjtő ciszterna is, amelyben a közelben lévő bank székházának tetejéről lecsurgó vizet gyűjtik össze, és amely nagyjából 200 fa napi öntözését teszi lehetővé. A ciszternát esőmentes időszakokban a Duna által táplált fúrt kút szolgálja ki talajvízzel.

Kiemelték, a Belvárosban ötvözték elsőként a víztakarékos és zöld szemléletet a Bástya park létrehozásakor, majd ennek jegyében alakították 82 új fával szinte városi ligetté az Arany János utca egyik végén található Podmaniczky teret, és ez mutatkozik meg a Hild tér jelenleg is zajló megújítása során.

Átadták az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar metróállomásokat

Március 20-tól az utazóközönség birtokba veheti az M3-as metróvonal utolsó két felújított mélyépítésű belvárosi állomását is: az önálló épülettel rendelkező Arany János utcai és a vonal egyik legforgalmasabb megállójának számító Nyugati pályaudvar, továbbá a Dózsa György úti metróállomásokon mától újraindul az utasforgalom. Bővebben --->