A közúti illegális gyorsulási versenyek luxusautóinak tulajdonosai számára egy-egy 60 ezres bírság a vicc kategóriájába tartozik – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának Közbiztonsági tanszékvezetője. Major Róbert rendőr ezredes az InfoRádióban felhívta a figyelmet, a rendőrség eddig hiába próbálta bevezetni a szakaszos sebességmérést, „nem kapott erre felhatalmazást".

Rosszak a törvények, nem sújtanak le kellő szigorral, ezt szoktuk mondani, miközben a jelenlegi jogi környezet megfelelő, nincs olyan jogszabály, hogy az Árpád hídon 100 km/h fölötti sebességgel szabad közlekedni

– tette világossá.

A feladat tehát az szerinte, hogy a meglévő szabályokat kell betartatni a járművezetőkkel, ez pedig egy össztársadalmi feladat.

A járművezetők sajnos nagy százalékban nem fogadják el azt, hogy a közlekedés egy veszélyes üzem. Márpedig azok a vezetők, akik semmibe veszik a saját kötelezettségüket, és azt gondolják, hogy nekik csak joguk van, azok teremtenek ilyen veszélyes helyzeteket – fogalmazott

Egyrészt a büntetés elmaradhatatlansága a legvisszatartóbb erő. A járművezetők fejében tudatosítani kell azt, hogy bárhol és bármikor ellenőrzés alá kerülhetnek, mindenhol és mindenkor be kell tartaniuk a közlekedési szabályokat. Ám ez nem érvényesül. A rendőrség régóta szeretne hatékonyabb sebesség-ellenőrzési rendszert kiépíteni - nemcsak Budapesten, de országos szinten is -, de egyelőre erre nem kapott felhatalmazást. Ez volna az úgynevezett section control, vagyis szakaszos sebesség-ellenőrzés.

A másik visszatartó erőként szóba került a büntetés mértéke.

Jelenleg a 2008-ban a magyar közlekedési jogba bevezetett objektív felelősség elve alapján működő közigazgatási bírsággal sújtandó a sebességtúllépés. Azóta, tehát 15 éve nem változtatta meg a büntetési tételeket a jogalkotó, divatos szóval élve elinflálódtak a büntetések – írta le a helyzetet.

Márpedig az ilyen balesetekben jellemzően részt vevő, nagy értékű autók tulajdonosainak egy-egy 30-45-60 ezer forintos bírság a vicc kategóriájába tartozik, ezért is kellene lépni.

A büntetőpontokkal kapcsolatban megjegyezte: aki jogsértő életmódot folytat, annak teljesen mindegy, mennyi ilyen pontot kap, egészen addig, amíg nagyon komoly szankcióval nem kell számolnia. Például szabadságvesztéssel járó büntetéssel.

Újabb sebességrekord az Árpád-hídon: 171-nel száguldott a megveszekedett sofőr

Budapesten az óbudai Árpád hídon halálos baleset szenvedett kerékpáros esete miatt razziázott a rendőrség az elmúlt hétvégén, hogy ellenőrizzék azokat, akik átlépik a helyszínen megszabott sebességhatárt. Bővebben >>>

Mobilozunk is

Büntető törvénykönyv szerint ahhoz, hogy valakit baleset okozásáért el lehessen ítélni, felelősségre lehessen vonni, ahhoz kell olyan közlekedési szabály, amelyet a járművezető megszegett, és emiatt a szabályszegés miatt következett be a baleset.

Ha több ilyen szabályszegés van - nem adott elsőbbséget, sebességet túllépett és még telefonozott is -, akkor ezt a bírói gyakorlat úgy értékeli, hogy többszörös szabályszegés történt, és ezért súlyosabb lesz a büntetése a megadott büntetési tételen belül.

– mondta Major Róbert. A halálos baleset büntetési tétele egytől öt évig terjed, alapesetben a középértékből kell kiindulnia a bírónak, és ha azt mondja, hogy még telefonozott is, akkor nyilván az öt felé, azaz fölfelé fog eltérni – részletezte.

És még ott van az alkohol, múlhat a zéró tolerancia

Újra napirenden van a magyarországi, gépjárművezetőkre vonatkozó alkoholfogyasztási zéró tolerancia szabályok újragondolása.

Magyarországon amióta a világ világ, nem szabad úgy járművet vezetni, hogy valaki előtte szeszes italt fogyasztott. Ezt a zéró toleranciát oldotta föl a KRESZ akkor, amikor a kerékpárosokat ebből a körből kiemelte, és azt mondta, hogy a kerékpárral közlekedők fogyaszthatnak olyan mértékben, ami még nem teszi őket a biztonságos közlekedésre alkalmatlanná. Tehát egy bizonyos szintig

– mutatott rá.

Hozzátette, ő maga is sokkal szívesebben látott volna egy olyan rendelkezést, hogy meghatározzák, hogy például 0,25 milligramm/liter alatti lehet a véralkoholszint, és akkor egyértelmű lenne a dolog. Itthon  évek óta csökken az ittasan okozott balesetek aránya, amit egyértelműen a rendőrség erősödő ellenőrző tevékenységének a számlájára lehet írni – mondta Major Róbert.

Ismerkedjen meg egy új fogalommal: közúti gyilkosság

Egyelőre nem nálunk, hanem Franciaországban elégelték meg a helyzetet egy közúti baleset után, olyannyira, hogy törvényi változtatást hoznak. Bővebben >>>