Az OTP ingatlanpont friss elemzése rámutatott, hogy kifejezetten válságállónak bizonyultak a lakótelepek a lakáspiaci visszaesés időszakában, év végéig pedig akár az eddiginél jóval nagyobb részesedést is birtokolhatnak a piaci forgalomból.

Az országos lakáspiaci forgalom mintegy 13 százalékából részesednek a lakótelepek, azonban az adásvételek aránya a főváros népszerű kerületeiben, valamint egyes vidéki városokban ennél jóval nagyobb – számolt be a Világgazdaság.

A KSH legfrissebb adatai szerint Budapest XV. kerületében, Szekszárdon, és Pakson a lakóingatlan-forgalom 50 százalékát tették ki a lakótelepi lakások, darabszám szerint viszont Miskolcon és Debrecenben a legélénkebb ez a részpiac, ahol két éve egyenként 1300 adásvételt regisztráltak.

A második legnépszerűbbnek Budapest III. kerülete bizonyult, csaknem 1200 adásvétellel, utána PécsSzeged, majd Újpest következik a listán.

A lakáspiacon tavaly 10,4 százalékos forgalomcsökkenést láttunk, és még ennél is jelentősebben, 14 százalékkal csökkent a lakótelepi lakásvásárlások száma. Ugyanakkor az árak mozgása azt mutatja, hogy igencsak válságállóak a lakótelepek:

Az elmúlt egy évben már több száz olyan lakás megfordult a piacon, amelynek a négyzetméterára meghaladta a milliós összeget.

A rekorder garzon a Lágymányosi lakótelepen talált gazdára, 1,4 millió forintos négyzetméteráron, de Kelenföldön, valamint több vidéki városban is keltek el ingatlanok hasonló összegért.

A lakótelepek kínálata összességében jól rezonált a lakáspiac tavalyi kihívásaira

– mondta Valkó Dávid, elemző.

Ugyanakkor a lakótelepi lakások még mindig egy olcsóbb alternatívát nyújtanak a más típusú ingatlanokkal szemben, ráadásul a rezsi emelkedése is több érdeklődőt terel a felújított, alacsony üzemeltetési költségű lakások vásárlása felé.

A szakember szerint ennek köszönhető, hogy a forgalomcsökkenés ellenére is dinamikus áremelkedést tapaszaltunk az ingatlanpiac ezen részén, és a lakótelepek felvették a versenyt az inflációval.