A javaslat a „nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi” törvényt módosítaná azzal, hogy az állam a középiskolákban és a szakképző intézményekben tanulók részére „ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását.” A módosítás hozzáteszi, hogy a szülő, illetve törvényes képviselő, vagy a már nagykorú tanuló dönthet úgy, hogy visszautasítja a képzésben részvételt.

A kormány jelenleg 25 ezer forintos állami támogatással járul hozzá a 20 év alattiak jogosítvány megszerzéséhez, ám a friss javaslat alapján a KRESZ-vizsgáig vezető elméleti oktatást, valamint a gyakorlati vizsgáig előírt 29 gyakorlati órát is finanszírozná a kormány a HVG értelemzése szerint.

Vagyis ezt azt jelentheti, hogy mindössze a vizsgadíjakat kellene a diákoknak kifizetniük.

A lap ugyanakkor megemlíti, hogy a jövő évi költségvetésbe a kormány az eddigi 25 ezer forintos támogatást kalkulálta bele, a jogszabályi változások értelmében ugyanakkor az erre elkülönített egymilliárd forint 10-12 szeresét kellene felhasználni a kitűzött célra.

Papp Endre, az Autósiskolák Országos Szövetségének (AVOSZ) elnöke májusban úgy nyilatkozott, minimum 300 ezer, de akár egymillió forint is lehet idén egy „B” kategóriás jogosítvány megszerzése. Azonban ez nem a gazdasági nehézségek következménye, az elnök szerint az elmúlt időszakban nyomott áron kínálták az oktatást az autósiskolák.

 

Lázár: jön a szigor a KRESZ-vizsgákon

Az építési és közlekedési miniszter szerint a jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint a pszichológiai alkalmasság is felülvizsgálatra szorul. Bővebben--->