A korábban magas kerítéssel elválasztott fővárosi Károlyi-palota udvarrészét zöldítették és összenyitották a parkkal. Így nem csak a kert lett nagyobb, de a látvány is sokkal harmonikusabb. Ami egykor a főurak magas fallal elkerített privát kertje volt, az mára a belvárosi gyerekek és a közeli egyetemisták, irodisták pihenős parkjává vált – számolt be róla az énbudapestem.

Földi paradicsom

A pesti városfalon belül húzódó kert magas rangú egyháziak majd polgárok és nemesi családok kezén forgott, a névadó Károlyi-családhoz 1768-ban került az ingatlan.

A 20. század során gyakran változott a kert arculata, volt metróépítés felvonulási területe is – ami rendesen hazavágta. Az ezt követő 1981-es felújításkor készült el a szökőkút első változata, mai arculatát pedig nagyrészt 1996-ban kapta.

Évről évre változik a kert

A korábbi árvácskás-tulipános idénynövényes ágyásokat átvette egy fenntarthatóbb, kicsit burjánzóbb és vadabb flóra, de a kert csak még lenyűgözőbb lett ettől a természetességtől.

Az egész parkból eltűntek a „Fűre lépni tilos" táblák, így új élettel telt meg a Károlyi-kert. Napoznak, tollasoznak, fűben heverészve olvasgatnak az emberek, amit korábban a középső nagy gyepeken a szigorú táblák árnyékában nem lehetett.