Télen az esetleges jegesedéskor, illetve a viharokban széteső, eldőlő, víz alá kerülő részek komoly veszélyforrások lehetnek – közölte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője, Kravinszkaja Gabriella, hozzátéve, hogy az engedéllyel rendelkező legális bejárók stabil, parthoz kapcsolódó, vagy nádassal védett részeit nem kell eltávolítani, de a nyílt vízbe érő részeket igen. 

A JOGSZABÁLY SZERINT A VÍZBEN HAGYOTT VÍZIÁLLÁSOK NOVEMBER ELSEJE UTÁN MÁR NEM ENGEDÉLYEZETTEK, ÍGY AZOKAT A VÍZÜGY ELTÁVOLÍTHATJA, AKÁR FELDARABOLVA AZT, AMINEK KOMOLY ANYAGI VONZATA IS VAN.

A főként nádasokba vágott illegális vízbejárók, elhagyott csónak- és hajónehezékek, horgászkarók, cölöpök és kint hagyott víziállások miatt tarthatatlanná vált a helyzet több tóparti településen. 

A vízi polgárőrséggel és több önkormányzattal már tavaly összefogtak, aminek köszönhetően Gyenesdiás, Balatongyörök és Vonyarcvashegy vízpartján is felszámolták az illegális bejárókat. Vonyarcvashegy volt zagyterületén hét építményt és néhány bejárót is el kellett bontatni. Ennek végrehajtását november 2-án ellenőrzi a vízügy – mondta a szakember.

A déli part zűrösebb, mint az északi

Balaton déli partján sokkal több az illegális stég, vízbejáró. Ezek felszámolását tavasszal kezdte el a vízügy. Kravinszkaja Gabriella elmondta, az egyik legproblémásabb partszakasz a balatonmáriafürdői, ahol 7-8 kilométer hosszan 142 engedély nélküli bejárót vagy víziállást találtak.

Flexszel bontják a stégeket egy balatoni településen

Évek óta nem tesz semmit a hatóság az illegális stégek ellen, most a lakossági bejelentések miatt a vízügy színre lépett.
Bővebben

Azon a területen példaértékű kompromisszumos megoldás született a közelmúltban 21 darab, az önkormányzat által is támogatott utcavégi bejáró fennmaradásának ügyében, amelyek közösségi stégként való üzemeltetéséhez mind a vízügy, mind az illetékes hatóság hozzájárult. Az érintett közösségek eddig 15 esetben éltek a legalizálás lehetőségével. A többi illegális bejárónál, ha a tulajdonos nem távolítja el, a vízügy teszi meg a szükséges lépéseket – közölte a kirendeltségvezető.

(MTI)