A Honvédelmi Minisztériumnak nem áll szándékában HIMARS rakétarendszert vásárolni – mindössze ennyi áll a tárca közleményében, amelyet azután adtak ki, hogy a Washington Post szerint az Egyesült Államok Külügyi Bizottsága egy 735 millió dollár értékű magyar fegyvervásárlást blokkol, amelynek keretében valószínűleg a HIMARS rakéta-sorozatvetők is érintettek lehetnek.

A HIMARS rakétarendszerek voltak azok, amelyek növelték Ukrajna képességét arra, hogy meghiúsítsa Oroszország előrenyomulását. A NATO keleti szárnyának számos országának birtokában van vagy megrendelték a rendszert.

Lengyelország a múlt hónapban vette át az M142 HIMARS első szállítmányát, és további mintegy 500 darab vásárlását tervezi.

Berágott az Egyesült Államok: Magyarországnak szánt fegyverek eladását blokkolja

Ez a ritka lépés arra irányul, hogy nyomást gyakoroljon Budapestre, a szövetség terjeszkedését illetően még a jövő hónapban esedékes csúcstalálkozó előtt. Bővebben >>>

Ukrajna „abszolút fegyverlaboratórium minden értelemben, mert ezekből a berendezésekből még soha nem használtak semmit két iparilag fejlett nemzet közötti háborúban” – állította a CNN-nek egy, a nyugati hírszerzést jól ismerő forrás, aki szerint a harctéren „valós tesztelés” folyik.

Kulcsfontosságú tüzérség

Az ukránoknak átadott amerikai drónok és az ellenséges radarrendszerek célzására tervezett rakéták a vártnál gyengébben teljesítettek, ezzel szemben a könnyű, amerikai gyártmányú rakétavető, a HIMARS kulcsfontosságú volt Ukrajna sikerei szempontjából, még azok után is, hogy kiderült: intenzív használat mellett milyen mértékű karbantartást és javítást igényel.

Parancsnoki állások réme

A HIMARS-rakétákkal Ukrajna elsősorban az orosz parancsnoki állásokra, főhadiszállásokra és ellátási raktárakra mért csapást. 

Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök is kiemelte, hogy szerinte Ukrajna a HIMARS rakétákkal találta el szándékosan a Kahovka-gátat.