Tíz év után bruttó 93 millió forintot fizetett az állam a Camphill Egyesületnek, miután 2013-ban államosították az adományokból felépített velemi gyermekotthont. A gyermekotthonra hét évig gyűjtöttek, összesen négy évig működött, most üresen áll.

A gyermekotthon a 2000-es évek elején a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt. A helyzet jogilag is érdekes volt, mert a megyei önkormányzat területén épült fel az építtető egyesület tulajdonában lévő gyermekotthon.

Hét évig tartott az adománygyűjtés és az előkészítés

A Magyarországi Camphill Egyesület azt a célt tűzte ki maga elé a 2000-es évek elején, hogy létrehoznak egy gyermekotthont, ahol sérült gyerekek gondoznak és nevelnek majd. 2004 júniusában kötöttek a megyei önkormányzattal egy együttműködési megállapodást, így az egyesület ingyenes használtba kapta ingatlant, ahol volt velemi gyermektábor is áll. A megállapodás hét éves időtartamra szólt. Az egyesület adománygyűjtést indított, amely az egyesület egyik tagja szerint lassan haladt. Adományozóik jó része érintett volt, akik saját családjukban is neveltek, gondoztak sérült gyermeket.

A Nyugat.hu megtudta, hogy a tervezők, kivitelezők, szállítók nagy része kedvezményes áron vagy ingyen dolgozott, önkéntesek is jelentkeztek a munkára, így ritkán látható összefogással felépült a gyermekotthon. Az értékét elkészültekor, 2007-ben 80 millió forintra becsülték.

A gyermekek gondozása azonban 2007-től mindössze négy évig működött, a velemi gyermekotthon 2012. márciusában bezárt, ugyanis a Nyugat.hu információi szerint alapvetően az egyesület tagjai és segítői fáradtak el. Az Camphill otthonok jellegzetessége ugyanis, hogy a nevelők, gondozók is a táborban éltek, a gyerekek így mindig ugyanazokkal a felnőttekkel találkoznak, és velük alkotnak közösséget.

Államosították az ingatlant és az épületet is

2012 elején lezajlott a megyei önkormányzatok vagyonának államosítása. Hivatalosan az állam átvállalta a megyei önkormányzatok adósságát, és ennek fejében a vagyont is átvette. A velemi gyermektábor is az államé lett. Az állami tulajdonú ingatlanon állt egy adományokból épült épület, amely jogilag a Camphill Egyesületé volt.

A megyei önkormányzattal kötött megállapodási szerződésben szerepelt, hogy a szerződés megszűnése esetén az értéknövelő beruházásokat megtérítik az egyesületnek. Az állam azonban nem vállalt ilyen garanciát. A jogi probléma miatt csúszott a gyermekotthon ügyének rendezése is.

Tíz év egyeztetés után állapodtak meg

2013-ban elkezdődött az egyeztetés az épületről az állami vagyonkezelő, az MNV Zrt. és a Camphill Egyesület között, ami állítólag nem ment könnyen. Az MNV a Nyugat.hu megkeresésére adott válaszából kiderült, hogy 2022 decemberében született meg a megállapodás az MNV és az egyesület között, aminek értelmében az állam bruttó 93 millió forintot utalt át a Camphill Egyesületnek. Az MNV azt is írta, hogy ezt az összeget az egyesület szabadon használhatja fel, nincs semmiféle megkötés.

Az adományokból épült gyermekotthon tehát 11 éve üresen áll, összesen négy évig működött.